НОВИНИ

Санкции за Русия и Беларус и конфликтът в Нагорни Карабах са сред акцентите на срещата в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:54, 01.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

В Брюксел лидерите на Европейския съюз се събират за среща на върха, която се провежда седмица по-късно заради наложена по-рано карантина.

Основните акценти в срещата са по международни въпроси:

  • отношенията ЕС - Русия в светлината на опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални
  • налагането на санкции срещу Беларус, за които европейските държави вече втори месец не могат да се договорят, тъй като Кипър е наложила вето, недоволна от липсата на решение относно сондажите на Турция в Средиземно море
  • ситуацията в Нагорни Карабах

Считам, че ЕС много правилно проведе консултации за омиротворяване на нашия регион и възлагам големи надежди на Европейския съвет, който ще продължи и утре, заяви преди форума премиерът Бойко Борисов.

Вчера бяха представени и докладите за наблюдение от ЕК, като държавите от Вишеградската четворка, най-вече Унгария и Полша бяха много критично настроени след публикуването им. Още преди това обаче унгарският премиер Виктор Орбан премина в офанзива и критикува евромокисаря Вера Йоурова за отношението й към неговата страна.

Друга група държави които се очертават като проблемни според докладите, сред които попада и нашата, са тези от Източна Европа, като Румъния, Словения и Хърватия. За тях има съмнения относно борбата срещу корупцията и свободата на словото. За медийната свобода има съмнения и при държави от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция.

Публикуването на докладите премина без класация за най-добре или най-лошо представили се държави, но имаше и положителни примери като Германия, Франция, Нидерландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стар занаят - нови технологии: Как в Гърция учат младите да правят сирене
Стар занаят - нови технологии: Как в Гърция учат младите да правят сирене
Задържаха деветима при спецоперация за наркотици в Русе, Варна и Велико Търново
Задържаха деветима при спецоперация за наркотици в Русе, Варна и Велико Търново