БСП бойкотира новата комисия за обсъждане на промени в Конституцията

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:12, 01.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Депутатите се опитаха да създадат временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията на България. Срещу създаването на подобна комисия се обявиха от левицата, както и отцепените от БСП вече независими шестима депутати.

"Не само няма да подкрепим идеята за временната комисия, но и категорично няма да участваме в нея, не с трима депутати, а с николко. Не сме съгласни с предлаганите промени", обяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Крум Зарков.

Според ГЕРБ комисия трябва да има.

"Вече месец и нещо, два месеца не можете да разберете какво предлагаме, в това Народно събрание не предлагаме нова конституция, а да извървим пътя за Велико народно събрание и с легитимни 400 депутати да направим промени. Внушенията, че предлагаме нова конституция, е лъжливо", коментира от трибуната Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му, трябва да бъдат направени промени в Конституцията, защото хората от протеста го искат.

От БСП обаче отговориха, че хората от протестите искат оставката на правителството.

Според левицата със създаването на временната комисия ще се даде време от два месеца на правителство, за да може то да оцелее.

От Обединените патриоти подкрепиха създаването на временна комисия.

Големият проблем на тази Конституция е, че тя не позволява силно лидерство. Хората искат смяна на правилата в държавата, затова протестират. Нашата Конституция не предопределя разделение на властите, това е проблемът, каза Искрен Веселинов от ОП. Той разкритикува левицата за бойкота на комисията.

Очаква се създаването на новата временна комисия да бъде гласувано утре, защото след поименно преброяване се оказа, че кворумът в пленарна зала е загубен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какви ще бъдат новите правила за работното време и извънредния труд?
Какви ще бъдат новите правила за работното време и извънредния труд?
Круизи „за никъде“ ще тръгват от Сингапур
Круизи „за никъде“ ще тръгват от Сингапур