Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията

от БНТ
12:24, 01.10.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Колкото е критичен за България, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията.

Продължаването на Механизма за проверка, дори под различна форма, е доказателството, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал. Това коментира президентът Румен Радев във Велико Търново след откриването на Академичната учебна година във Великотърновския университет.

Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, лошата медийна среда олигархичните зависимости, безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнем държавата, заяви още президентът.

Той коментира и призива на Съюза на съдиите ВСС да отстрани главния прокурор.

Системното погазване на закона и на общия интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази правителството и определени олигарси, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата съдебна система. Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените прокурори за реална борба срещу корупцията, обясни президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС
НС планира нови правила за работното време и извънредния труд
НС планира нови правила за работното време и извънредния труд