НОВИНИ

Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 01.10.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Колкото е критичен за България, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията.

Продължаването на Механизма за проверка, дори под различна форма, е доказателството, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал. Това коментира президентът Румен Радев във Велико Търново след откриването на Академичната учебна година във Великотърновския университет.

Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, лошата медийна среда олигархичните зависимости, безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнем държавата, заяви още президентът.

Той коментира и призива на Съюза на съдиите ВСС да отстрани главния прокурор.

Системното погазване на закона и на общия интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази правителството и определени олигарси, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата съдебна система. Вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените прокурори за реална борба срещу корупцията, обясни президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС
НС планира нови правила за работното време и извънредния труд
НС планира нови правила за работното време и извънредния труд