НОВИНИ

Изводите от Доклада на ЕК за върховенството на закона за България (Обзор)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:07, 30.09.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Все още има недовършена работа, редица реформи са в ход, затова механизмът за сътрудничество и проверка все още не е отпаднал. Това беше посланието на заместник-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова, изразено пред БНТ след представянето на докладите.

Комисар Вера Йоурова призова българските власти да обърнат сериозно внимание на изводите от днешния доклад. България се споменава като една от проблемните държави заедно с Румъния, Словакия, Унгария и Полша. Последните две остават най-проблемните в ЕС по отношение на свободата на словото.

Представянето на Доклада беше предшествано и от конфликт между унгарския премиер Виктор Орбан и Вера Йоурова. Той поиска нейната оставка, но в Брюксел се надигна вълна в нейна подкрепа.

В доклада за България в частта за прокуратурата се казва, че през последните години са извършени редица реформи, но отчетността и властта на главния прокурор остават предизвикателства. Според Брюксел всички прокурори и следователи де факто са подчинени на главния прокурор. Припомня се, че липсата на възможност за разследване срещу него въпрос е повдигнат не само от Еврокомисията, но и от Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека.

Съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет и неговия инспекторат също са предмет на дебат.

Във връзка с борбата с корупцията като положителен елемент се отчита подобреното сътрудничество между органите, които се занимават с това. Споменава се, че през първата половина на 2020 г. са започнали разследвания на високо ниво и са повдигнати обвинения по някои дела. Но въпреки това се очакват повече окончателни присъди по дела, свързани с корупцията по високите етажи. В доклада се казва, че липсата на резултати в борбата с корупцията са сред причините за протестите в България.

Непрозрачната собственост на медиите предизвиква безпокойство в Брюксел. Според Еврокомисията са установени връзки между политици и медии. В доклада се казва, че няколко асоциации за свобода на медиите съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти.

Комисарят Вера Йоурова коментира пред БНТ, че новият доклад за върховенството на закона все още не е изместил изцяло стария Механизъм за сътрудничество и проверка.

"Все още виждаме недовършена работа, редица реформи са в ход. Имаме много интензивно сътрудничество между Комисията и съответните експерти. Има нужда България да направи повече, за да свърши задачите, заложени в препоръките. Идеята в бъдеще е, един ден механизмът за сътрудничество и проверка да премине в този Доклад за върховенство на закона", заяви Йоурова.

- Ще има ли следващ доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка?

"Зависи как България ще се справи с препоръките", отговори тя.

Целта на новия механизъм е превантивна. Той няма да заменя другите инструменти, с които Брюксел реагира на по-сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в държавите членки.

"Крайно време е да имаме инструмент, с който да откриваме проблемите, свързани с върховенството на закона, и да ги предотвратяваме. Докладът, който представяме днес, е нов инструмент, който ще ни помогне да го правим. Докладът е обективен, и включва и положителните, и отрицателните елементи. И трябва да служи като основа за диалог между държавите членки. Докладите са изготвени в тясно сътрудничество с държавите членки", допълни зам.-председателят на ЕК.

Очаква се докладите за страните да станат основа за преговори между европейските институции при обвързването върховенството на закона и получаването на евросредства от бюджета и фонда за възстановяване.

България и ситуацията в страната ни ще бъдат обсъждани и в пленарната сесия на Европейския парламент следващата седмица. А Докладът за България ще бъде един от петте, които ще бъдат обсъждани от всички европейски министри на Съвета по общи въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
84-а вечер на протест срещу правителството в София
84-а вечер на протест срещу правителството в София
Управляващи и опозиция с различни оценки за доклада на ЕК
Управляващи и опозиция с различни оценки за доклада на ЕК