НОВИНИ

Новите F-16 - повод за политически спорове (ОБОБЩЕНИЕ)

Николай Минков
от Николай Минков
19:19, 30.09.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Премиерът и военният министър да бъдат изслушани в парламента дали са договаряли зад гърба на Народното събрание доставката на нови 8 изтребителя F-16 блок 70 с "Локхийд Мартин". За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. Министърът на отбраната отговори, че никой не се готви да купува нови самолети, а само е отправено запитване към американската страна за възможна нова доставка, ако следващото правителство и парламент преценят, че може да се осъществи. Той и президентът Румен Радев откриха международното отбранително изложение "Хемус-2020" в Пловдив.

Според лидера на БСП е скандално парламентът да разбира от медиите, че се водят преговори за закупуване на още 8 изтребителя F-16 и призова премиера и военния министър да дадат разяснение.

"Да дойдат в парламента и да отговорят. Не само на народните представители, а на българското общество - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда тя да започне, на каква стойност и за какъв срок. Предвижда ли бюджетът за 2021 г. средства за финансирането на тази сделка. Искаме да питаме министър-председателя 5-те млрд. заем от миналата седмица за това ли са", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Военният министър обясни, че става дума за поръчката по същия проект за доставка на изтребители, който е бил подкрепен от всички парламентарни сили, включително и БСП.

"Проектът е гласуван за 16 самолета. Първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия. Надявам се, че и при различни цени. Така че не виждам цялата тази шумотевица защо беше вдигната. В края на краищата някои от народните представители би следвало, ако не си спомнят какво са гласували, лесно могат да го проверят в деловодството на парламента. И много ясно е казано, че в момента държавата България сключва договор за 8 самолета. Следващите 8 са въпрос на друг договор. И тези, както ви е известно, договори не стават с размяна на писма, а стават с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, където се гласуват средствата", каза Красимир Каракачанов.

Командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков обясни, че става въпрос за следващ етап от един и същ проект.

"Това е много добра новина, тъй като това е вторият етап, втората фаза за модернизация на българските ВВС и тези самолети, като попълване на цялата ескадрила, ще допринесат до пълна оперативна готовност на българската изтребителна авиация за участие и изпълнение на всякакви мисии и за носене на дежурство", каза ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.

По-рано днес президентът и военният министър откриха отбранителното изложение "Хемус". А при пристигането на държавния глава група граждани протестираха пред панаира.

"Очаквам Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна промишленост, и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжения, но и за внедряване на нови технологии и научни разработки. Очаквам и държавата да подкрепя още повече родната отбранителна индустрия с облекчени условия за производствата и стимулиране на реализацията на продукцията", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава разгледа и конкуриращите се бойни машини, които останаха на финалната права в конкурса за нови БТР-и на армията, представени за първи път едновременно у нас.

Ценовите оферти ще бъдат отворени на 2 октомври.

Автор: Николай Минков, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: Докладът на ЕК е положителен и обективен за нас
Емил Радев: Докладът на ЕК е положителен и обективен за нас
Кола блъсна и уби жена, докато пресича в Бургас
Кола блъсна и уби жена, докато пресича в Бургас