НОВИНИ

Ген.-майор Стойков за евентуалната покупка на нови F-16: Това е втората фаза за модернизация на българските ВВС

Николай Минков
от Николай Минков
10:54, 30.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Темата за евентуалната покупка на още 8 нови самолета F-16 и искането на БСП в парламента да бъдат изслушани премиерът и военният министър беше коментирана и по време на военното изложение "Хемус" в Пловдив.

Специално за "По света и у нас" настоящият командир на ВВС и предложен за заместник-началник на отбраната ген.-майор Цанко Стойков припомни, че в одобрената от парламента сделка за купуване на нови изтребители F-16 Блок 70 вторият етап предвижда проучване възможността държавата ни да придобие още 8 нови бойни машини и това не е нова сделка.

Той апелира към народните представители за патриотизъм и защитаване на националните интереси на страната, преминаващо именно в укрепване на новите възможности на българската армия.

БНТ: Това предложение не било съгласувано с Парламента. Това може ли да попречи тази сделка да се осъществи?

Ген.-майор Цанко Стойков: Аз считам, че всички български държавни мъже и жени знаят какво е значението на тази сделка, така че се надявам на положително разрешаване. Това е много добра новина, тъй като това е вторият етап, втората фаза за модернизация на българските ВВС и тези самолети, като попълване на цялата ескадрила, ще допринесат до пълна оперативна готовност на българската изтребителна авиация за участие и изпълнение на всякакви мисии и за носене на дежурство.

По-рано днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев откри официално 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2020".

В началото приветствия направиха министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Румен Радев апелира към военното министерство в бъдеще да обръща повече поглед към българската отбранителна индустрия. Българските фирми да не участват само в сделки по доставяне на боеприпаси, а да получават и по-големи поръчки с оглед на това, че българската индустрия доказва все повече своята жизненост и конкурентоспособност.

Изложението се утвърди като ценна платформа за обмяна на знания, опит и нов технологии, изтъкна президентът.

В 25-годишното юбилейно издание участват 90 фирми от 16 държави. В рамките на изложението, освен представяне на образци за въоръжение и техника, ще има демонстрационни стрелби и научни конференции.

Малко след 11.30 часа над небето на Пловдив прелетя двойка изтребители F-16 на американските военно-въздушни сили. Ескадрила от хеликоптери също прелетяха с националния трибагреник.

Снимки: Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Дисни" съкращава 28 000 служители заради пандемията
"Дисни" съкращава 28 000 служители заради пандемията
Караянчева обещава промени, за да се облекчи работата на журналистите в парламента
Караянчева обещава промени, за да се облекчи работата на журналистите в парламента