НОВИНИ

Говорителят на ЦИК: Ще са нужни около 10 000 машини, за да се осигури нормално гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 30.09.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в НС и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Румен Радев или ще бъдат разгледани в този си вид. Това обясни в "Денят започва" по БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Бих се въздържал да отговоря дали споделям мотивите на президента за ветото. ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите.

Според Андреев все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас.

За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре.

Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, допълни още говорителят на ЦИК.

Според него, по груби оценки, в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция.

Така че, около 10 000 машини ще е необходимо да има при всички случаи, за да се осигури нормално машинно гласуване, каза още Андреев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски пусна жалба за съдийството на мача с Ботев
Левски пусна жалба за съдийството на мача с Ботев
Доц. Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища
Доц. Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища