НОВИНИ

Автоинструкторите готвят протести заради предложенията за промени при шофьорските курсове

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 30.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предлага промени в провеждането на шофьорските курсове. Целта е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша обаче, заплашват с протести. Според тях идеите са лобистки и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Благодаря на "Автомобилна администрация", защото това, което не успяхме да направим за 15 години, те го направиха за много кратък период с и бездействието си, и с нелепите си действия, заяви в "Денят започва" председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в коментара си за предлаганите нововъведения.

"Браншът за пръв път от 15 години е обединен изцяло. Всички подкрепят протеста с изключение на една организация, която е проводник на тези интереси", уточни той.

По думите му "става дума за лобизъм с прокарване на корупционни схеми".

"Тази администрация в продължение на три години не направи нищо освен да създаде пълен хаос в начина, по който се провежда изпита, и в начина, по който се вземат дати за изпит", категоричен беше автоинструкторът и добави: "Сигналите, които даваме, че изпитите се взимат предварително от определени фирми, до момента не получават отзвук."

За Иванов големият брой чакащи да се явят на изпит създава условия за корупционни практики.
"Когато 80 чакат, някой ще отиде, ще даде пари на шефа на фирмата и той ще го пусне преди останалите, за да се яви. Останалите пък ще трябва да си плащат, защото ще се явят след две месеца", даде пример той.

Според него с новата наредба нищо няма да се промени, "защото на тях (ИА "Автомобилна администрация" - б.р.) им е поставена една задача - да се прокара тази електронна система, защото там са дадени пари".

Какво още каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов, вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища
Доц. Ангел Кунчев: Няма да има затваряне на всички училища
Напусналият БСП Николай Иванов: В партията се взимат еднолични решения, превръща се в лидерска
Напусналият БСП Николай Иванов: В партията се взимат еднолични решения, превръща се в лидерска