НОВИНИ

Предлагат промени в шофьорските курсове, система ще следи за фиктивни часове

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:45, 29.09.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Нов пакет от мерки срещу войната по пътищата. От Автомобилната администрация предлагат промени в обучението на шофьорите. Целта е да се повиши качеството на преподаването и да се намалят жертвите по пътищата. От бранша обаче заплашват с протести, тъй като според тях идеите са лобистки и много от школите няма да могат да отговорят на изискванията.

Системата ще осигурява на контролните органи информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация": "В момента един инструктор може да опише, че в един и същи час обучава двама различни кандидати. Това системата няма да го позволи. В реално време ще се води кой инструктор кой кандидат обучава."

Предлага се още преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център, тъй като в момента над 50% работят на граждански договор - освен това да нямат отнети контролни точки с влязло в сила наказателно постановление.

Бойко Рановски: "Една голяма част от инструкторите в момента професията преподавател го приемат като хоби и начин за изкарване на допълнителни доходи. Не може човек, който прави нарушения, да обучава кандидатите за правила на движение, а той самият не ги спазва."

Предлага се още учебният център да е регистриран като търговски обект, тъй като в него се извършва търговска дейност. Изискването е въведено с цел недопускане на нелоялна конкуренция.

Йонко Иванов, председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: "До момента лицензирането беше само от Министерството на транспорта, за да се разреши учебната дейност. Сега ни вкарват четири институции - противопожарна охрана, изискване за търговски обект. Аз питам ние продавачи на зеленчуци и дюнери ли сме.

Ако в момента има 700 центъра, то от тях няма и 70, които да отговарят на тези изисквания, които са. Това значи, че на малкия и среден бизнес му се забива във врата една голяма административна брадва.

Дамян Войновски, зам.-директор на ИА "Автомобилна администрация": Не искаме да създаваме пречки за учебните центрове. Не искаме да фалираме никой. Ние искаме да не се убиват децата на пътя."

От бранша готвят протести и определят предложенията като лобистки. Оттам заявиха, че многократно са отправяли сигнали за фирми, които нарушават правилата, за да свалят цените на курсовете.

Йонко Иванов, председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Тези шефове от Автомобилна администрация да видят колко пъти сме давали сведения за тези фирми, които имат нелоялна конкуренция и как сме им дали предписанията, по които могат да спрат тези фирми.

Общественото обсъждане ще продължи до средата на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Световния ден на сърцето - за важността на профилактиката в условията на COVID епидемия
В Световния ден на сърцето - за важността на профилактиката в условията на COVID епидемия
Ремонтират критичния участък на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора
Ремонтират критичния участък на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора