НОВИНИ

Президентско вето върху Изборния кодекс. Какви са мотивите?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:12, 28.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс. Според държавния глава измененията се правят с цел - служебна победа на управляващите.

Отказът на властта да чуе гласът на гражданите удължава агонията, убеден е президентът Румен Радев. Според него кабинетът не управлява, а търси избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали през последните години.

Румен Радев - президент на България: Трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред.

Въвеждането едновременно на машинен и хартиен вот обезсмисля машинното гласуване - категоричен е Радев. Смята, че прехвърлянето на отговорността върху ЦИК дали да се наемат или закупят машините означава бягство от отговорност на парламента.

Румен Радев - президент на България: Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори. Нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване.

Президентът разкритикува Парламента и за друго решение. А именно: информационно обслужване да отговаря за компютърната обработка на данните от вота. И още: Румен Радев заяви, че винаги е подкрепял разширяването на формите на пряко участие на гражданите в държавната власт, но при ясни правила.

Румен Радев - президент на България: Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.

Според Румен Радев промените в изборния кодекс броени месеци преди вота без реален дебат и оценка за въздействието ще отблъснат гражданите от урните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
82-а вечер на протести в София
82-а вечер на протести в София
70% от училище в Габрово минават на онлайн обучение заради огнище на COVID
70% от училище в Габрово минават на онлайн обучение заради огнище на COVID