НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Най-големият проблем е липсата на алгоритъм за диагностициране

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 28.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Септември е добър за започване на кампания по ваксиниране срещу грипните вируси, имаме обещание, че в най-скоро време ще има сравнително достатъчен брой ваксини, каза в "Още от деня" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Няма ли симптоматика на пациента може да се постави противогрипна ваксина, няма опасност, ако е заразен с Covid, но няма никакви симптоми на болестта.

Д-р Брънзалов: Не вярвам, че въобще има лекар, който би отдиференцирал само с физикален преглед, а дори и с някои параклинични изследвания, грипна инфекция и коронавирус.

Има проблеми с диагностицирането, особено в доболничната помощ. От 25 юни до 21 септември са направени 370 573 PCR теста, от които едва 16 673 са платени от НЗОК през болниците.

Д-р Брънзалов призна, че пращат при общопрактикуващите лекари пациенти със симптоми на коронавирус, които лекарите да убедят да си платят тестовете. Най-големият проблем, който срещат джипитата в практиката си, е липсата на алгоритъм за диагностициране на Covid-19. Все още този алгоритъм не е ясен.

Ако детето ни прояви някакви симптоми, веднага се обаждаме на общопрактикуващия лекар, който дава съответните напътствия, както и ще уреди по-нататък документално проблема. Така се практикува, ако детето е развило симптоми в училище и са извикали родителите да го приберат, поясни д-р Брънзалов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70% от училище в Габрово минават на онлайн обучение заради огнище на COVID
70% от училище в Габрово минават на онлайн обучение заради огнище на COVID
Глоби за МС, БСП и "Републиканци за България" за неспазване на противоепидемичните мерки
Глоби за МС, БСП и "Републиканци за България" за неспазване на противоепидемичните мерки