НОВИНИ

Не се предвижда образователната система да премине изцяло към електронно обучение

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 28.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Образование

Още учители заразени с COVID-19. И още няколко паралелки на обучение онлайн. В Габрово е първото частично затворено училище в страната заради вируса.

Но образователната система няма да премине изцяло към електронно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си във Варна.

Всеки ден средно 8 преподаватели са с положителни проби за COVID -19. Засега здравните власти не предвиждат масово тестване на учители и ученици.

"Ние имаме един нормален брой на заболелите ученици и учители. Към вчерашна дата учителите в училищата, които са заразени са 68, констатирани случаи. Без тези 16, ако ги добавим стават 84, което е по-малко е от една хилядна от общия брой на учениците", каза Красимир Вълчев.

При положителни проби на ученици и учители, ще се карантинират отделни паралелки, каквато е практиката досега.

"Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме, избрахме през лятото, е впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области", допълни образователният министър.

За да останат учениците в класните стаи, трябва да се спазват всички мерки, определени от здравните власти.

"Министерството на здравеопазването каза, че ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване към обучение в електронна среда. Но те ще бъдат значително по-високи от сегашните", каза той.

Разпространението на вируса в училищата е в допустимите стойности, заяви министър Вълчев. Данните сочат, че едва 4 от 1000 паралелки са под карантина и основание да се затварят училища няма.

"Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение", допълни образователният министър.

Във Варна министър Вълчев откри ремонтирана сграда на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски".

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 дни остават до крайния срок, в който малките фирми трябва да излязат на свободния пазар
3 дни остават до крайния срок, в който малките фирми трябва да излязат на свободния пазар
Борисов: По 50 лева за пенсионерите. След пандемията индексираме пенсиите
Борисов: По 50 лева за пенсионерите. След пандемията индексираме пенсиите