НОВИНИ

Красимир Вълчев: 4 от 1000 паралелки са под карантина

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 28.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Образователната система няма да премине изцяло към електронно обучение дори при ръст на заразените с коронавируса. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при посещението си във Варна. При положителни проби на ученици и учители под карантина ще бъдат отделни паралелки, каквато е практиката досега. Само засегнатите класове ще преминават към обучение в електронна среда, а училищата няма да се затварят.

Разпространението на вируса в училищата е в допустимите стойности до момента, заяви министър Вълчев. Данните сочат, че едва 4 от 1000 паралелки са под карантина и основание да се затварят училища няма.

Красимир Вълчев: Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение.

Според министър Вълчев Средно училище „Райчо Каролев" в Габрово е първият случай, в който може да се говори за клъстър на инфекцията. Там 16 учители дадоха положителни проби за коронавирус.

Красимир Вълчев: Регионалната здравна инспекция и Регионалното управление по образованието обследват ситуацията, за да видим дали са носени маски, дали това е причината да се заразят толкова хора.

Средно на ден по 8 преподаватели дават положителни проби за COVID-19. За момента здравните власти не предвиждат масово тестване на учители и ученици.

Красимир Вълчев: Ние имаме един нормален брой на заболелите ученици и учители. Към вчерашна дата учителите в училищата, които са заразени, са 68, констатирани случаи. Без тези 16, ако ги добавим, стават 84, което е по-малко е от една хилядна от общия брой на учениците.

След направените промени в Закона за висшето образованието, възнагражденията на ректорите на университетите ще зависят от изпълнението на поставените им цели.

Красимир Вълчев: Издадох правилата за възнагражденията на ректорите. Вече няма да зависи от тяхната преценка или от чувството за благоприличие.

Във Варна министър Вълчев откри ремонтирана сграда на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона громи в официалния дебют на Куман
Барселона громи в официалния дебют на Куман
16 учители от училище "Райчо Каролев" в Габрово са с коронавирус
16 учители от училище "Райчо Каролев" в Габрово са с коронавирус