Какво да направим, ако детето ни е под карантина заради COVID-19?

Цанка Николова
от Цанка Николова
11:59, 28.09.2020
9240
Чете се за: 01:24 мин.
Още
направим детето карантина заради covid

Във връзка със зачестилите случаи на заразени с коронавирус в учебните заведения и детските градини, от здравното министерство излязоха с основни насоки и препоръки към родителите, когато детето им е било в контакт с инфектиран и трябва да бъде под карантина.

Ето отговорите на най-често задаваните въпроси:

- Ако в детската ясла, градина или училище на детето ви има друго заразено, не е задължително да изследвате детето си. То обаче трябва да бъде поставено задължително под карантина за 14 дни, ако е било в една група с положителното дете, или е имало контакт повече от 15 минути с него. Ако детето ви прояви симптоми, трябва да се обърнете към личния му лекар.

- В случай, че детето ви е под карантина, вие имате право на избор - или да си останете вкъщи, като използвате болничен, издаден от личния лекар на детето ви, или да се върнете на работа. При положителен резултат за COVID при дете, под карантина се поставят всички членове от семейството/домакинството. Право на болничен имат и майката, и бащата.

Какво трябва да знаят родителите на деца в детски градини и училища в условията на COVID-19

- При положителен случай сред персонал в детска градина или ясла съответната регионална здравна инспекция прави епидемиологично проучване, за да определи контактните лица, които подлежат на карантина. Само децата или персоналът, които са имали контакт със заразения, се поставят под 14-дневна карантина.

- Ако в класа на детето ви има доказан случай на COVID, не е задължително да изследвате детето си. То обаче трябва да бъде под карантина за 14 дни, ако е било в една паралелка със заразеното дете или е имало контакт повече от 15 минути с него. Съответната регионална здравна инспекция определя кой подлежи на карантина.

- За всеки ученик с доказан COVID трябва да бъде информирано училището, като задължително се посочва причината за неговото отсъствие. Всички членове на семейството се поставят под 14-дневна карантина.

- При положителен случай на учител в училище здравните инспектори определят кой да бъде поставен под карантина. По тяхна преценка се изследват деца и учители, които са имали по-продължителен контакт с положителното лице. В такива случаи PCR тестът се плаща от държавния бюджет. Ако детето ви е поставено под карантина като контактно на болен учител, вие и останалите членове на семейството не подлежите на карантиниране. При проява на някакви симптоми трябва да се свържете с личния лекар на детето и с РЗИ.

- Ако през 14-дневната карантина се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар или с личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция. И в този случай PCR тестът се плаща от държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отрицателни са пробите за алкохол и наркотици на шофьора, прегазил 2-годишно дете в София
Отрицателни са пробите за алкохол и наркотици на шофьора, прегазил 2-годишно дете в София
Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на "Ролан Гарос"
Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на "Ролан Гарос"