НОВИНИ

Ще има ли нови избори за кмет в Благоевград и кога ще бъдат те?

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 28.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Очаква се решение на Върховния административен съд по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. Делото там предстои да бъде възобновено, тъй като се чакаше решението на Конституционния съд.

Засега Румен Томов остава кмет. Той беше в отпуск и от днес отново се върна в общината.

Ако Върховният административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия да бъдат прекратени правомощията на кмета предстоят нови избори за местна власт в община Благоевград.

"Предстои ОИК в този случай да се събере, да уведоми колегите от ЦИК за влязлото в сила решение, които от своя страна трябва да уведомят президента на Републиката, който е единственият орган,който може да насрочва изборите"

Миналата седмица Конституционният съд окончателно реши, че разпоредбата от закона за местната власт, заради която избраният Румен Томов бе отстранен, не противоречи на конституцията. Томов не беше заличил търговската си фирма в законовия срок - 30 дни след провеждането на изборите, заради което сега може да бъде отстранен от поста. Томов коментира днес, че решението на Конституционния съд е в негова полза.

"Т.е. ние сме предприели всички законови мерки, спазили сме закона и няма основание съда да прекратява правомощията на кмета. Ще ви кажа един пример. Представете си, че имате фирма, и представете си, че тоя човек е сам. Няма зад него деца, жена, нищо. Как ще го изпълни той това за един месец, ако се позовава на тая порочна, според мен, практика. Това не е възможно", каза Румен Томов - кмет на община Благоевград.

Ако се стигне до предсрочни избори в Благоевград, се очаква те да са най-рано в края на тази година или в началото на следващата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експеримент с 208 км/ч: Как да останем живи на пътя?
Експеримент с 208 км/ч: Как да останем живи на пътя?
"За" и "против" въвеждането на 5G мрежата
"За" и "против" въвеждането на 5G мрежата