НОВИНИ

Коя е Ейми Кони Барет?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:19, 28.09.2020
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Както обеща, президентът Тръмп светкавично бързо обяви номинацията си за Върховния съд на мястото на покойната Рут Бейдър Гинсбург.

Избраничката му Ейми Кони Барет е добре позната и фаворит на противниците на абортите и гей-браковете заради консервативните си възгледи.

Републиканците дадоха заявка да завършат всички необходими процедури, така че изборът ѝ да бъде факт преди президентския вот на 3 ноември.

Името на Ейми Кони Барет буди възторг сред противниците на абортите и гей-браковете и ужас сред защитниците им.

Ако бъде избрана, тя ще е едва петата жена, служила във Върховния съд и ще бетонира мнозинството на консервативните сили с шест на три гласа. Това става, след като през 2016 г. републиканците блокираха възможността за избор на кандидат, предложен от президента Обама именно с аргумента, за който сега са глухи - че предстоят избори и трябва да се изчака резултатът от тях.

Откакто е в Белия дом, Доналд Тръмп предложи двама от сегашните съдии. Сега има шанса да номинира за трети път.

"Ейми Кони Барет ще решава случаите въз основа на текстовете на Конституцията, както са написани. Както казва Ейми, да си съдия изисква кураж. Ти не си там, за да решаваш случаите според предпочитанията си, ти си там, за да изпълниш дълга си и да следваш закона, накъдето и да те води. Точно това ще прави съдия Барет във Върховния съд", каза Доналд Тръмп.

"Напълно разбирам, че това решение на президента е от огромно значение и ако Сенатът ми окаже честта да ми даде одобрението си, обещавам да дам най-доброто от себе си, за да изпълнявам отговорностите, произтичащи от този пост. Обичам Съединените щати и обичам Конституцията на САЩ. Признателна съм за възможността за служа във Върховния съд", каза от своя страна Ейми Кони Барет, номинирана за съдия във Върховния съд на САЩ.

На 48 г. Барет е апелативен съдия за седми окръг на САЩ от 2017 г. след номинация от президента Тръмп. Определяна като блестящ ум и страстен юрист, с редица признания като преподавател по право. Живее в Индиана, майка на 7 деца, две от които осиновени от Хаити, тя е отдадена католичка, която според медийните публикации вярва, че животът започва в момента на зачатието.

Това, според привържениците на забраната на абортите, я прави идеален съдия за отмяна на легализирането на абортите от 1973 г. Доказала е подкрепата си за имиграционната политика на президента Тръмп, привърженик на либерални условия за притежание на оръжие.

Републиканците се готвят да действат свръхскоростно, за да успеят да изберат съдия Барет преди президентския вот и вече насрочиха началото на изслушването в сенатската правна комисия за 12 октомври. Това става пред смаяните погледи на демократите, които нямат инструмент да спрат процеса. Номинацията се одобрява от Сената, където републиканците имат мнозинство от шест гласа.

Целта на демократите обаче е да предадат достатъчно ясно на избирателите посланието, че Тръмп бърза с избора, за да си осигури възможността с помощта на съдия Барет да бъде отменен закона от 2010 г., станал известен като Обамакеър. И така да им дадат причина да гласуват срещу Тръмп на 3 ноември. Защото ако това се случи и то по време на пандемия, 20 милиона американци ще изгубят здравните си застраховки.

Но в ръцете на деветимата магистрати от Върховния съд е възможно да се окаже и едно още по-съдбовно решение - кой ще е победителят от изборите. Ако след вота се стигне до това съдът да определи изхода от вота, Тръмп би искал да има подкрепата на още един издигнат от него съдия. Подобен развой вече се е случвал, макар и само веднъж в американската история - през 2000 г. при надпреварата между Ал Гор и Джордж Буш - младши.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заявление на асоциацията на арменската общност в България във връзка с карабахския конфликт
Заявление на асоциацията на арменската общност в България във връзка с карабахския конфликт
Президентът Радев ще направи обръщение към народа
Президентът Радев ще направи обръщение към народа