НОВИНИ

Три паралелки от гимназията в Севлиево са под карантина

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 28.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Още

В Габрово отчитат усложнена епидемична обстановка. Там от днес частично е затворено едно училище, а децата учат онлайн заради 16 учители с положителни проби за COVID-19.

Под карантина са и три паралелки от Средно училище "Васил Левски" в Севлиево заради ученичка в 11 клас, която също е с положителна проба.

Общо 67 ученика има в трите паралелки, като 36 от тях са били контактни със заразеното момиче. Затова те са поставени под карантина от РЗИ-Габрово, обясни пред БНТ директорът на училището.

За момента контактните ученици няма да бъдат тествани. Необходимо е да минат няколко дни, за да се установи дали са заразени. От учебното заведение са изпратили препоръки към родителите на децата, които са били контактни.

Има притеснение, което е нормално. Но вече 6 месеца живеем с този вирус, така че посвикнахме с него. Спазваме всички мерки, допълни директорът.

Междувременно, голяма част от възпитаниците на едно от големите габровски училища също преминаха на дистанционно обучение.

Две учителки от училище "Райчо Каролев" са дали положителни проби за коронавирус през миналата седмица. Веднага е тестван целият педагогически колектив, а още 14 преподаватели се оказали положителни.

От днес частично училището е под карантина.

Д-р Богдан Андреев - директор СУ "Райчо Каролев", Габрово: Ситуацията в училището е: 16 колеги са карантинирани, в добро състояние са, говорил съм с тях, те ще продължат да преподават онлайн от вкъщи. Днес ще се направи тестване не непедагогическия персонал.

В класните стаи тази сутрин влязоха само децата от първи до трети клас. Влизането в сградата на училището става през три отделни входа, а децата са разделени на групи от по 10.

Д-р Богдан Андреев - директор СУ "Райчо Каролев", Габрово: Училището от първи до трети клас продължава присъствено при спазване на съответните мерки. От четвърти до дванайсети клас минават в обучение в онлайн среда.

В училището не работят столовата и лавката. Спрян е и училищният транспорт. Ситуацията сериозно притесни голяма част от родителите, чиито деца продължават да учат присъствено.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Габрово през последните три дни епидемичната обстановка в областта се усложнява, тъй като за този период има над 40 новозаразени.

Д-р Николай Пенчоков, директор РЗИ-Габрово: Оказва се, че в СИП формите има смесване на ученици. Обърнахме внимание и на това нещо на Регионалния инспекторат по образованието да бъдат прекратени този вид форми на обучение, на смесване на ученици от различни класове.

В областта продължава тестването на контактните лица на хората с потвърдена положителна проба за COVID-19.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниеле Ругани се приближава към Валенсия
Даниеле Ругани се приближава към Валенсия
Михаил Златанов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи
Михаил Златанов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи