НОВИНИ

Робот-куче замества хората при опасни задачи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:14, 28.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Любопитно

Робот-куче се разхожда свободно в сградата на университет във френския град Нанси и отговаря на името Скар. Но той не е създаден просто да предизвиква усмивки, а за да извършва дейности на места, които са твърде опасни за хората.

Когато наука и технологии, университет и индустрия си подадат ръка, от сътрудничеството им може да се появи нещо едновременно симпатично и полезно. Куче-робот, което може да изпълнява опасни мисии.

"Работим с обществени и частни организации за разработването на приложения на този робот, така че той да може да действа автономно и да замени човешката дейност на трудни места", каза Франсоа Русо, генерален директор на Минно дело в Нанси.

Експериментът е единствен по рода си във Франция. Разработката е част от обучението на бъдещите инженери в Университета по минно дело в Нанси. Безкрайните възможности за надграждане на програмите и алгоритмите на изкуствения интелект чертаят нови хоризонти пред роботиката. А защо роботът прилича на куче?

"Кучето е най-добрият приятел на човека. Освен това лично аз съм убеден, че заради четирите си крака най-малкото може да се движи по неравни терени. Хуманоидният робот също работи добре, но мобилността му е ограничена", каза Кантен Елен, мениджър в ТекЛаб, университет Нанси.

Засега роботът е управляван дистанционно от оператор, но може да изпълнява напълно самостоятелно сложни задачи както на повърхността, така и под земята.

Идеята е роботът-куче да помага в дейности като получаване на информация за отдалечени обекти, телеметрия, отчитане на газ и радиоактивност. И най-важното - да работи под земята или в индустриални производства, където осигуряването на човешки достъп е сложна задача. Казано по-просто - да може например да сканира скала и да анализира състоянието ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Златанов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи
Михаил Златанов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи
Родители от Русе не искат да затварят детските градини, въпреки COVID-19 в тях
Родители от Русе не искат да затварят детските градини, въпреки COVID-19 в тях