НОВИНИ

Помпео започва визита в Гърция. Ще деескалира ли напрежението с Турция?

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:48, 28.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпео започна посещение в Гърция на фона на напрежението между Атина и Анкара заради спорни води в Източното Средиземноморие. Той се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Утре предстои среща с премиера Кириакос Мицотакис.

Проблемът ще бъде разгледан и на предстоящата среща на върха в Брюксел. Турция вижда в нея шанс за преформулиране на отношенията с Европейския съюз.

Американският държавен секретар Майк Помпео разговаря с гръцкия си колега Никос Дендиас в Солун. Това е знак за вниманието на Вашингтон към енергийните проекти в Северна Гърция. Изявления не бяха предвидени, но в обща декларация двете страни потвърдиха убеждението си, че проблемът с границите на морските зони между Гърция и Турция трябва да бъде решен по мирен път, в съответствие с международните закони.

Напрежението между двете съюзнички от НАТО се изостри миналия месец, когато Турция изпрати в спорна зона кораб и започна проучвателни сондажи за природен газ. По-късно корабът беше изтеглен. Атина и Анкара заявиха готовност да започнат диалог.

Европейската дипломация също е в ход. Тази седмица темата ще бъде разгледана на срещата на върха в Брюксел. Турция има специални очаквания.

Ибрахим Калън, говорител на турския президент: Вярвам, че със срещата на върха има възможност за рестартиране на отношенията между Турция и Европейския съюз. Това може да стане и виждам желание от страна на много членки на Евросъюза.

Предстои определяне на датата за преговори между Гърция и Турция, съобщи говорителят. Освен морските граници ще се разгледат и въпросите за островите и въздушното пространство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сраженията в Нагорни Карабах продължават, жертвите са поне 59
Сраженията в Нагорни Карабах продължават, жертвите са поне 59
Даниеле Ругани се приближава към Валенсия
Даниеле Ругани се приближава към Валенсия