НОВИНИ

Историците на България и Северна Македония все още не могат да се разберат по ключови въпроси

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 30.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Балкани

Пред общата ни историческа комисия с Република Северна Македония продължава да стои на дневен ред въпросът с Гоце Делчев. Вчера Зоран Заев заяви, че той трябва да бъде отново поставен пред комисията, тъй като тя би могла да реши казуса, както го е направила с Кирил и Методий, Св. Наум, Климент Охридски и цар Самуил. "Това са едни много бодри политически изказвания, които се разминават с това, което говори съпредседателят на комисията от страна на Северна Македония", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Комисията по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония.

Той обясни, че колегите му от Република Северна Македония не искат да се казва кой е Гоце Делчев, в каква среда са се формирали неговите идеи и каква е същността на неговото дела, а искат да се постави акцентът върху отношението с късна дата към Гоце Делчев.

"Историческият подход практически липсва, а ние сме историци. Не може една важна историческа личност да бъде лековато местена в едната или в другата страна", категоричен беше проф. Димитров.

Той смята, че колегите му от Република Северна Македония не гледат по друг начин, освен декларативно да се покаже, че се изпълнява договора за добросъседство. "Докато за нас всяка среща трябва да доведе до някакъв резултат."

В момента се водят разговори за следващата среща в Скопие. Все още не е уточнена датата, но ще бъде през октомври. Комисията не се е събирала вече 10 месеца. Прекъсването е станало с аргумента, че предстоят предсрочни избори в западната ни съседка.

"Целият проблем е, че подходът на нашите колеги не предвещава движение напред", каза професорът. "Изправени сме пред един такъв подход, че ме кара да мисля, че там нещата се възприемат само от гледна точка на желанието да се демонстрира някаква работа."

Освен проблемът с Гоце Делчев, все още не е завършена работата дори по Средновековието. Там се среща едно нежелание да се върви към един сериозен критичен анализ на интерпретацията на миналото и да се видят едни обещаващи решения, които да бъдат предложени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 7 до 20 октомври изплащат пенсиите с добавка 50 лв.
От 7 до 20 октомври изплащат пенсиите с добавка 50 лв.
Първият дебат Тръмп - Байдън: Остри реплики, обиди и престрелки с водещия (СНИМКИ)
Първият дебат Тръмп - Байдън: Остри реплики, обиди и престрелки с водещия (СНИМКИ)