НОВИНИ

Първият дебат Тръмп - Байдън: Остри реплики, обиди и престрелки с водещия (СНИМКИ)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:18, 30.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

В Кливланд, щата Охайо, се проведе първият телевизионен дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. COVID-19, Върховният съд, здравеопазване, расизъм - по тези основни теми двамата претенденти за следващ президент на САЩ размениха остри реплики. Дебатът беше с продължителност 90 минути, с ограничено присъствие на публика и модератор - журналистът от Фокс Нюз Крис Уолъс.

Напрежение още в първите минути на телевизионния дебат. Тръмп и Байдън често се прекъсваха, което предизвика кандидата на демократите да произнесе репликата":

Джо Байдън: "Бихте ли замълчали!"

И двамата не спестиха "любезности" към своя опонент:

Доналд Тръмп: "Няма нищо умно в теб, Джо. 47 години не направи нищо".

Джо Байдън: "Всички знаят, че той е лъжец".

Първият сблъсък беше по темата за Върховния съд. Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет с аргумента, че може да управжява пълномощията си до края на мандата:

Доналд Тръмп: "Спечелихме изборите и имаме право да го направим".

Байдън обаче смята, че е по-удачно да се изчака изхода от президентските избори.

Джо Байдън: "Американският народ има право да се произнесе кой да бъде номиниран за Върховния съд, а това се случва при гласуване за сенатор и при вот за президент на Съединените щати".

По другата гореща тема - COVID-19, Доналд Тръмп отново защити действията на своята администрация за овладяването на пандемията, отнела живота на 200 000 души в страната.

Доналд Тръмп: "Седмици ни делят от ваксина. Вече прилагаме лечение. По-малко хора умират, след като се разболеят. Далеч по-малко хора."

От своя страна Джо Байдън обвини опонента си, че не е имал план за справяне с кризата и се обърна емоционално към към зрителите:

Джо Байдън: "При колко от вас тази сутрин имаше празен стол на кухненската маса, защото някой е починал от COVID? Колко от вас загубиха майка или баща, без дори да може да се сбогува с тях"?

Данъците на Тръмп, протестите срещу расизма и насилието по улиците, честните избори, бъдещето на американската икономика бяха сред останалите теми от първия телевизионен дебат. В края му Байдън пое ангажимент да признае резултатите от изборите на 3 ноември, а Тръмп избегна въпроса.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историците на България и Северна Македония все още не могат да се разберат по ключови въпроси
Историците на България и Северна Македония все още не могат да се разберат по ключови въпроси
Как в двора на детска ясла се появиха автентични жълти павета
Как в двора на детска ясла се появиха автентични жълти павета