НОВИНИ

Какви ще са акцентите в първия предизборен дебат между Тръмп и Байдън?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:23, 29.09.2020
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Доналд Тръмп и Джо Байдън лице в лице. Малко повече от месец преди президентските избори в Съединените щати, двамата претенденти се изправят един срещу друг в първия си телевизионен дебат тази нощ. Очакванията са за ожесточен сблъсък между двамата, за който дълго да се говори.

Една 60-годишна традиция, която продължава и до днес. Телевизионните дебати в навечерието на изборите за Белия дом. Събитие, което през миналата кампания привлече над 84 млн. телевизионни зрители.

Тръмп срещу Байдън - действащ президент срещу бивш вицепрезидент. Републиканец срещу демократ. Двама мъже, чиято обща възраст е 151 години и чиито възгледи за политиката и живота са диаметрално противоположни.

Мястото на първия от общо три дебата между двамата е Кливланд, щата Охайо. Телевизионният сблъсък, на какъвто безспорно ще бъдем свидетели, ще продължи точно 90 минути. А модераторът, макар и водещ от харесваната от Тръмп телевизия "Фокс", е недолюбван от него журналист, отявлен демократ.

Кандидат-президентите ще говорят по 6 основни теми, всяка в сегмент от 15 минути. А те са: постиженията на Тръмп и Байдън, Върховният съд, пандемията от COVID-19, протестите срещу расизма и насилието по улиците на американските градове, честните избори, бъдещето на американската икономика. Неминуемо в хода на дебата ще чуем и тема номер 1 от началото на седмицата - плаща ли Тръмп данъците си или се опитва да надхитри икономиката, чиито просперитет иначе е сред основните му приоритети.

И докато действащият президент даде заявка, че е във форма за дебата, но не е сигурен дали опонентът му ще бъде в съзнание, то Байдън коментира, че е наясно, че му предстои тежък дебат, в който ще бъде обект на много атаки и удари под кръста.

Според проф. Ерик Шрун, който дълги години е писал речи за президенти в Белия дом, Тръмп далеч не се вписва в образа на типичния кандидат.

проф. Ерик Шрун, бивш служител на Белия дом: Доста по-освободен е от обичайния политик. Някои биха го нарекли директен, а други - груб. Не мисля, че това се е променило от 2016 г. насам. Може дори да е станал по-остър. Безспорно е труден опонент за всеки, включително за вицепрезидента Байдън. Защото е трудно да надговориш Тръмп и да бъдеш по-язвителен от него. Въпросът е - можеш ли да останеш спокоен и да се събереш. Много по-лесно е да бъдеш хаос, отколкото да бъдеш спокойствие.

Американската история помни няколко ситуации, в които дебатите са наклонявали везните в полза на един от кандидатите. Смята се, че харизмата, а и фактът, че е бил подходящо облечен и гримиран, помагат много на младия Джон Кенеди, когато през 60-а година се изправя срещу далеч по-опитния Ричард Никсън, който обаче току що е излязъл от болница и с болнавия си вид губи част от потенциалните си избиратели. През 2000 г. пренебрежителните погледи, които Ал Гор отправя към Джордж Буш - младши, не се приемат добре от хората и се считат за една от причините за загубата му тогава. Според експерти след дебата в съзнанието на гласоподавателите остава едно - не кой и какво е казал, а как го е казал.

проф. Ерик Шрун, бивш служител на Белия дом: Кандидатите се борят за едно - да създадат силен момент, да имат ключово изказване, без това да изглежда нагласено.

Победа на дебата не означава победа на изборите - потвърждението дойде от Хилари Клинтън, която спечели вота на зрителите, но не и реалния. Според проучванията в момента Демократите имат чувствителна преднина. Но когато Тръмп и Байдън се изправят очи в очи тази вечер, не е изключено разместване на пластовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": 49,1% искат предсрочни избори
В "Референдум": 49,1% искат предсрочни избори
В Световния ден на сърцето - за важността на профилактиката в условията на COVID епидемия
В Световния ден на сърцето - за важността на профилактиката в условията на COVID епидемия