НОВИНИ

В Световния ден на сърцето - за важността на профилактиката в условията на COVID епидемия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:54, 29.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

"Използвай сърцето си, за да благодариш на медиците!" - това е едно от посланията тази година на Световния ден на сърцето, който отбелязваме днес. Над две трети от броя на всички смъртни случаи у нас се дължи на сърдечно-съдовите заболявания, а сърдечно болните са една от рисковите групи за тежко протичане на COVID инфекцията.

Над 170 000 са българите само със сърдечна недостатъчност.
Над три пъти по-висок е средният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови заболявания в сравнение с Европейския съюз.

Затова много лекари са притеснени, че страхът от коронавируса накара голяма част от хората с хронични проблеми да отложат прегледа.

Медиците още в началото на COVID епидемията посочиха сърдечно болните като рискови пациенти за тежко протичане на заболяването. Вече се обсъжда и дали вирусът в някои случаи не засяга първично сърцето на иначе здрави хора - т.нар. ковид миокардит.

"Или сърдечното засягане по-скоро е в резултат на тежката дихателна недостатъчност, цитокиновата буря, микротромбозите и тежкият срив на хемодинамиката", обяснява полк. проф. д-р Ивайло Даскалов - началник на Клиниката по кардиология

Бургас е един от градовете, който днес се включи в кампанията за безплатно установяване на последствията върху сърдечно-съдовата система на пациенти, преболедували COVID-19.

Повече за кампанията в морския град гледайте в предаването "България в 60 минути"

При над 70% от тях в световен мащаб се наблюдава повишен маркер за остър миокарден инфаркт, казват от Българския кардиологичен институт. Затова съветът на специалистите е да се спазва дистанция и да се носи маска.

Внимавайте за сърцата на любимите хора - послушайте лекарите и потърсете помощ при първи симптоми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви ще са акцентите в първия предизборен дебат между Тръмп и Байдън?
Какви ще са акцентите в първия предизборен дебат между Тръмп и Байдън?
Предлагат промени в шофьорските курсове, система ще следи за фиктивни часове
Предлагат промени в шофьорските курсове, система ще следи за фиктивни часове