НОВИНИ

Нинова поиска тръгналите си от БСП да напуснат незабавно парламента, те отказват (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:14, 30.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Разделението в БСП. Незабавно напускане на парламента поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова от 6-мата депутати, които вчера заявиха, че напускат парламентарната група. Те отказват да го направят. Позицията им е, че с лидер като Нинова се чертаят разделителни линии в партията.

Като обидно определи поведението на шестимата депутати, които пожелаха да напуснат парламентарната група на БСП досегашният им лидер Корнелия Нинова. Тя е категорична, че като независими те няма да изпълняват волята на избирателите си, защото са избрани с листата на БСП.

"Незабавно да напуснат парламентарните места, за ги освободят за следващите, които са избрани от листите. Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха членове на НБ и ИС не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея", коментира Нинова.

Напусналите не смятат да освободят местата в парламента.

"Тя продължава с разделителните линии, да прочете, явно не се е запознала с Конституцията на Република България, да я прочете и да я спазва", заяви Красимир Янков.

Единственият от шестимата, който не напуска БСП, а само парламентарната група, обясни, че причините да напусне групата са морални.

"Да се запази същността, импулсът, дълбокият смисъл на лявата политическа идея. Всичко това ни беше отнето в групата, ръководена от г-жа Нинова", каза Валери Жаблянов.

Единството и консолидацията в партията е задача на новия председател, пък коментира опонентът на Нинова в последната битка за лидерския пост.

"Много съжалявам, че в това време след прекия избор не намери време да седне и да поговори с всеки един от колегите и да намерим форма и начин, в които БСП да останем заедно.Много ми е тъжно. Много. Корнелия може да води единствено и само битки. За съжаление политика се прави между две битки", заяви Кирил Добрев.

Парламентарната група на левицата реагира със смях в отговор на въпрос дали смятат, че отцепниците са допълнително стимулирани отвън.

И Корнелия Нинова, и напусналите я отправиха предупреждение към журналистите да наблюдават кой от тях всъщност е истинската опозиция на управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30% ръст на новите случаи на COVID-19 у нас за последната седмица
30% ръст на новите случаи на COVID-19 у нас за последната седмица
Докладът на ЕК за България - политическите коментари у нас
Докладът на ЕК за България - политическите коментари у нас