НОВИНИ

Докладът на ЕК за България - политическите коментари у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 30.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

Докладът на Европейската комисия за България е обективен и положителен, отчете правосъдният министър Десислава Ахладова. Тя заяви, че страната ни ще изчака становището на Комисията за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, относно конституционната реформа.

На другия полюс е коментарът на опозицията в лицето на БСП. Според Крум Зарков докладът показва пълната деградация на законодателния процес, наличието на корупция и зависимостта на медиите от властта.

"Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултатите от сътрудничеството с ЕК в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и постигнатото досега. България ще работи по проект на нова конституция, след като получи становището на Венецианската комисия. По отношение на разследването на главния прокурор, в момента се дебатира дали този независим прокурор, който ще разследва главния прокурор, има цялата независимост. Затова за нас е ценно Венецианската комисия да каже своите виждания", каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

"За България докладът за върховенството на закона е опис на държава управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, които трябва да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят. Докладът на комисията не е изненада за нас, тъй като както вече казах, ние многократно сме подчертавали тези проблеми - но е крайно време да разберем и комисията да го реши да го каже, че липсва каквато и да е индикация, настоящото правителство и управляващото мнозинство имат идеята и волята да направят промени в необходимата посока", каза Крум Зарков, БСП.

"Важно е обективния доклад да се чете обективно от всички политически сили. Този доклад не е за партийна употреба. Той не може да се ползва за черпене на дивидент или за отклоняване на вниманието от вътрешнопартиен проблем. А в случая мисля че бяхме свидетели на това", каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Европейската комисия оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в Изпълнителната и Съдебната власт. Това свидетелства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем.

Автор: Цветелина Катанска, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова поиска тръгналите си от БСП да напуснат незабавно парламента, те отказват (Обзор)
Нинова поиска тръгналите си от БСП да напуснат незабавно парламента, те отказват (Обзор)
Шофьорка загина при сблъсък с училищен автобус край Варна
Шофьорка загина при сблъсък с училищен автобус край Варна