НОВИНИ

Вера Йоурова пред БНТ: Механизмът за сътрудничество и проверка за България продължава

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:54, 30.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Политика

Работата по Механизма за сътрудничество и проверка за България продължава. Това каза пред БНТ зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова след представянето на докладите по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки.

"Все още виждаме недовършена работа, редица реформи са в ход. Имаме много интензивно сътрудничество между Комисията и съответните експерти. Има нужда България да направи повече, за да свърши задачите, заложени в препоръките. Идеята в бъдеще е един ден Механизмът за сътрудничество и проверка да премине в този Доклад за върховенство на закона", коментира Йоурова.

На въпрос ще има ли следващ доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, тя заяви: "Зависи как България ще се справи с препоръките".

Какво се казва за България в доклада по новия механизъм за върховенството на закона?

- По отношение на правосъдната реформа се казва, че България е предприела стъпки в тази посока, но остават и предизвикателства. Едно от тях е отчетността на главния прокурор. И това е нещо, което се повтаря и в анализите на ЕК, и анализите на Венецианската комисия, която се споменава и в доклада на ЕК. В доклада става дума и за неговата власт, за това че на практика той ръководи всички следователи и прокурори.

- Като друго предизвикателство пред България се споменава борбата с корупцията. У нас има предприета стратегия за борбата с корупцията и това се отчита от Брюксел. Доверието обаче в институциите, които се занимават с борбата с корупцията, е твърде ниско, се казва в Доклада. В тази връзка се споменават и протестите в страната ни, които продължават вече втори месец.

Министърът на правосъдието: Докладът на ЕК по новия механизъм е положителен и обективен

- Споменава се, че има разследване на корумпирани представители по висшите етажи на властта, но все още няма реални дела.

- Има също критика към медийната среда към България. За разлика от предишния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за първи път Брюксел наблюдава и медийната среда в държавите членки. По отношение на България се споменава за проблеми с вероятната собственост на медии от политици.

България ще бъде сред първите пет държави, които през ноември ще бъдат обсъждани в Съвета по общи въпроси. Тогава ще бъде обсъждан докладът на ЕК за върховенството на закона, представен днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срокът за получаване на помощи за хора с увреждания и инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари
Срокът за получаване на помощи за хора с увреждания и инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари
Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място
Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място