Вера Йоурова пред БНТ: Механизмът за сътрудничество и проверка за България продължава

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:54, 30.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Политика

Работата по Механизма за сътрудничество и проверка за България продължава. Това каза пред БНТ зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова след представянето на докладите по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки.

"Все още виждаме недовършена работа, редица реформи са в ход. Имаме много интензивно сътрудничество между Комисията и съответните експерти. Има нужда България да направи повече, за да свърши задачите, заложени в препоръките. Идеята в бъдеще е един ден Механизмът за сътрудничество и проверка да премине в този Доклад за върховенство на закона", коментира Йоурова.

На въпрос ще има ли следващ доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, тя заяви: "Зависи как България ще се справи с препоръките".

Какво се казва за България в доклада по новия механизъм за върховенството на закона?

- По отношение на правосъдната реформа се казва, че България е предприела стъпки в тази посока, но остават и предизвикателства. Едно от тях е отчетността на главния прокурор. И това е нещо, което се повтаря и в анализите на ЕК, и анализите на Венецианската комисия, която се споменава и в доклада на ЕК. В доклада става дума и за неговата власт, за това че на практика той ръководи всички следователи и прокурори.

- Като друго предизвикателство пред България се споменава борбата с корупцията. У нас има предприета стратегия за борбата с корупцията и това се отчита от Брюксел. Доверието обаче в институциите, които се занимават с борбата с корупцията, е твърде ниско, се казва в Доклада. В тази връзка се споменават и протестите в страната ни, които продължават вече втори месец.

Министърът на правосъдието: Докладът на ЕК по новия механизъм е положителен и обективен

- Споменава се, че има разследване на корумпирани представители по висшите етажи на властта, но все още няма реални дела.

- Има също критика към медийната среда към България. За разлика от предишния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за първи път Брюксел наблюдава и медийната среда в държавите членки. По отношение на България се споменава за проблеми с вероятната собственост на медии от политици.

България ще бъде сред първите пет държави, които през ноември ще бъдат обсъждани в Съвета по общи въпроси. Тогава ще бъде обсъждан докладът на ЕК за върховенството на закона, представен днес.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Срокът за получаване на помощи за хора с увреждания и инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари
Срокът за получаване на помощи за хора с увреждания и инвалидни пенсии се удължава до 28 февруари
Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място
Започва кандидатстването за изграждане на детски кътове на работното място