НОВИНИ

Пенсионерите ще получават добавка от 50 лв. до март догодина

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:40, 30.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

50 лв. добавка за всеки пенсионер ще бъде отпускана поне до края на първото тримесечие на следващата година. Това каза социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ 50 лева се отпускат, защото е изчислено, че средният разход на пенсионер за лекарства на месец е 56 лв. Сачева обясни, че в хода на бюджетната процедура за следващата година ще стане ясно с колко ще бъдат увеличени пенсиите. Има идея максималната да е 1400 лева, а минималната 300 лв.

Обсъждат се и други варианти. Необходимите средства са между 1,2 и 3,8 мрлд. лв. В хода на бюджетната процедура ще стане ясно дали пенсиите ще се увеличат от 1 януари или от 1 юли.

Индексация на пенсиите след края на COVID епидемията, обеща премиерът

За момента не се обсъжда увеличение на заплатите в бюджетния сектор догодина. Ако има такова, то ще е за служителите в общинската администрация, стана ясно от думите на Сачева.

"Принципът ще бъде така, че всички пенсионери да могат да получат различен вид увеличение. Нашето желание да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Това, което сме обсъждали в хода на бюджетната процедура, е възможностите на бюджета. Нека видим какви възможности ще има за увеличение на заплатите в общинските администрации. Нека да видим какви възможности ще има, защото те действително в момента изостават значително повече, спрямо останалите", каза Сачева.

Предстоят срещи и за обсъждане на промени, свързани с изплащането на пенсии от частни фондове. То започва от септември 2021 г. Ще се търси възможност първите жени, които имат право на втора пенсия, да получат втора възможност да прехвърлят парите си от частен фонд в НОИ. Прозорецът ще е 3 или 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Следващите 8 изтребителя F-16 ще се купуват при други условия и ще се плащат разсрочено
Каракачанов: Следващите 8 изтребителя F-16 ще се купуват при други условия и ще се плащат разсрочено
Какво пише в Доклада на ЕК за върховенството на закона за България?
Какво пише в Доклада на ЕК за върховенството на закона за България?