Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:12, 30.09.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. Към момента той заема поста говорител на ЦИК. Член е на комисията от 2007 г.

Андреев е предложение на неправителствена организация, припознат като кандидатура на ГЕРБ. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че според нея той може да гарантира прозрачния изборен процес.

"Представяме ви кандидатурата за председател на Централната избирателна комисия на г-н Александър Андреев, по предложение на Федерацията на независимите студентски дружества. Тази кандидатура по предложение на неправителствения сектор, беше припозната от народните представители от ПП ГЕРБ. Смятаме, че тази кандидатура е достойна, професионално утвърдена, припозната от неправителствения сектор и ще бъде възприета като гаранция за работата на ЦИК в рамките на законодателната уредба и гаранция за провеждането на всички процедури, които са възложени на ЦИК", каза Дариткова.

Бившият председател на ЦИК Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия и обяви, че подава оставка по лични причини. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в Изборния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Стоева смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

Всички документи, съпътстващи избора за нов председател на ЦИК, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание.

Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тотнъм елиминира Челси след дузпи и се класира за 1/4 финал за Купата на Лигата
Тотнъм елиминира Челси след дузпи и се класира за 1/4 финал за Купата на Лигата
Павел Върба: Това е мачът на сезона за нас
Павел Върба: Това е мачът на сезона за нас