Министърът на правосъдието: Докладът на ЕК по новия механизъм е положителен и обективен

от БНТ
13:35, 30.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Политика

България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова във връзка с новия доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, добави Ахладова.

Какво пише в Доклада на ЕК за върховенството на закона за България?

Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения. ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията, каза министърът на правосъдието.

В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони, каза Ахладова и допълни, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дерменджиев обяви състава за плейофа с Унгария и мачовете в "Лигата на Нациите"
Дерменджиев обяви състава за плейофа с Унгария и мачовете в "Лигата на Нациите"
Цвети продължава на Ролан Гарос след отказване на Серина Уилямс
Цвети продължава на Ролан Гарос след отказване на Серина Уилямс