НОВИНИ

Политическите реакции след напускането на депутати от БСП

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:04, 30.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Незабавно напускане на парламента поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова от шестимата депутати, които вчера заявиха, че напускат парламентарната група. Те отказват да го направят. Позицията им е, че с лидер като Корнелия Нинова се чертаят разделителни линии в партията.

Парламентът днес събра кворум от първия път, а веднага след приемане на дневния ред председателят на НС Цвета Караянчева изчете заявленията на шестимата депутати, че желаят да напуснат ПГ на БСП, а петима от тях и партията.

Само Валери Жаблянов остава в левицата като заяви, че той и колегите му са направили морален акт, за да запазят лявата идея.

Валери Жаблянов, БСП: Що се отнася до действието, което предприехме с моите другари, то е мотивирано от желанието да се запази същността, импулса, дълбокия смисъл на лявата политическа идея. Всичко това ни беше отнето в групата, ръководена от г-жа Нинова.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови. Докато бяха членове на НБ и Изпълнителния съвет не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея. А сега, когато вече не са на ръководни постове напускат партията. Ако бяха избрани за членове на НС нямаше да го направят.

Малко по-късно един от опозиционерите в БСП - Красимир Янков коментира, че няма да напусне парламента. Кирил Добрев, който беше основен опонент на Корнелия Нинова в избора за председател на БСП коментира, че му е мъчно затова, че тя не е намерила време да поговори с колегите му.

Извън вътрешнопартийните въпроси, днес от БСП поискаха премиерът и министърът на отбраната да дойдат за изслушване в парламента заради информацията от вчера, че е имало среща с фирмата доставчик на изтребители Ф-16 и да дадат обяснения с каква цел е била тя и дали новият държавен заем няма да се използва за закупуването на нови самолети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията взе отпечатъци от Волен Сидеров, той се оплака от репресия
Полицията взе отпечатъци от Волен Сидеров, той се оплака от репресия
Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта
Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта