НОВИНИ

30% ръст на новите случаи на COVID-19 у нас за последната седмица

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:22, 30.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве

С 30% е увеличението на новите случаи на коронавирус у нас за последната седмица. Доц. Ангел Кунчев коментира в Сутрешния блок "Денят започва", че въпреки този ръст не се налага въвеждането на нови мерки.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен още, че няма да се затварят училищата. Към дистанционно обучение ще минават само отделни паралелки. Седмичните брифинги на щаба ще бъдат възстановени от утре.

Анализите показват, че разпространението на COVID-19 в училищата е значително по-ниско от циркулацията на вируса в цялото общество и в никакъв случай не може да се говори за бум на заразените в учебните заведения. Ангел Кунчев е категоричен, че са лъжа слуховете за затваряне на всички училища.

"Ще има затваряне на паралелки, където установим носители на вируса, и то не затваряне, а минаване на електронна среда на обучение за 14 дни", каза той.

Ангел Кунчев допусна, че ако в едно училище са засегнати няколко класа, само тогава е възможно, при преценка, то да премине на дистанционен-електронен режим на обучение за две седмици. Национална ваканция би могло да има само по време на традиционната грипна епидемия.

За последната седмица скокът на новозаразените е с 30%, но разпространението на вируса у нас е 30 пъти по-ниско в сравнение с държави като Израел, които предприеха строги ограничителни мерки. У нас на този етап не се налагат нови рестрикции, силно се препоръчва носенето на маски.

Ползването на маска е ефективно, защото намалява отделянето на вируса в околната среда при говорене, кихане и кашляне и това силно ограничава възможността за предаване.

"70% от случаите при нас, много от хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Самите те не знаят, че са носители в повечето случаи. Носенето на маска предпазва останалите ние да ги заразим", каза доц. Кунчев.

Според него темата COVID-19 ще бъде актуална още година. Само създаването на ваксина ще реши проблема с разпространението му. У нас тя ще бъде доброволна и безплатна, категоричен е още главният държавен здравен инспектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев изрази съболезнования за смъртта на емира на Кувейт
Президентът Радев изрази съболезнования за смъртта на емира на Кувейт
Нинова поиска тръгналите си от БСП да напуснат незабавно парламента, те отказват (Обзор)
Нинова поиска тръгналите си от БСП да напуснат незабавно парламента, те отказват (Обзор)