НОВИНИ

Емил Радев: Докладът на ЕК е положителен и обективен за нас

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 30.09.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Политика

Докладът по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки е много чакан, положителен и обективен за нас, заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, в "Още от деня" на БНТ.

"За пръв път Европейската комисия" прави доклади за всички държави-членки в областта на върховенството на закона - нещо, което ние в Европейския парламент искахме още от предния мандат много усилено", подчерта той.

Механизмът за наблюдение за България и Румъния не отпада, няма крайно решение на ЕК, защото Комисията е поискала мнението на Парламента и Съвета как да приключи този механизъм, каза Емил Радев и поясни, че по този механизъм за България не се извършват никакви действия, така че от една година този механизъм чака окончателното решение, но не така е ситуацията с Румъния, при която констатациите са, че не е изпълнила изискванията.

"Този доклад замества наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка и много добре, че той вече не е дискриминационен доклад, гледащ само две държави членки, а е доклад за всички държави членки по ясни критерии", каза Емил Радев.

Докладът е обективен, защото очертава постигнатите резултати от работата на страната си с ЕК.

Радев потвърди думите на Илияна Йотова, че ще има специална резолюция за България по искане на няколко политически сили, "защото пренесохме политическите битки от вътрешнополитически между партиите в политическите семейства в ЕП". В понеделник предстои дебат за върховенството на закона в България, ще има и резолюция.

"Много искам този доклад да бъде взет предвид при приемането на резолюцията. В този доклад констатациите за България са положителни и много ясно е показано какво сме направили ние в последната година", подчерта евродепутатът.

Три са направленията в закона според Радев: независимост на съдебната система, борба с корупцията и свободата на медиите.

До настоящия момент ние не сме изпълнили една от препоръките на Комисията, а именно "Решението Колеви срещу България" за отчетността на главния прокурор, което да бъде въведено в нашето законодателство, призна евродепутатът. И подчерта, че без промени в Конституцията няма да имаме работещ механизъм - сега разследване може да прави само прокуратурата, ако е прокурор, той може да бъде назначен само от прокурорската колегия във ВСС. Препоръките могат да бъдат изпълнени само с конституционни промени и Велико народно събрание.

По темата за корупцията в доклада е посочено, че от началото на година са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Не сме на първо, а на 14 място по корупция в ЕС, заяви евродепутатът от ГЕРБ.

Вижте какво още каза Емил Радев във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полина Карастоянова: Туризмът започва на голямото поле на дипломацията
Полина Карастоянова: Туризмът започва на голямото поле на дипломацията
Новите F-16 - повод за политически спорове (ОБОБЩЕНИЕ)
Новите F-16 - повод за политически спорове (ОБОБЩЕНИЕ)