Емил Радев: Докладът на ЕК е положителен и обективен за нас

от БНТ
19:24, 30.09.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Политика

Докладът по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки е много чакан, положителен и обективен за нас, заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, в "Още от деня" на БНТ.

"За пръв път Европейската комисия" прави доклади за всички държави-членки в областта на върховенството на закона - нещо, което ние в Европейския парламент искахме още от предния мандат много усилено", подчерта той.

Механизмът за наблюдение за България и Румъния не отпада, няма крайно решение на ЕК, защото Комисията е поискала мнението на Парламента и Съвета как да приключи този механизъм, каза Емил Радев и поясни, че по този механизъм за България не се извършват никакви действия, така че от една година този механизъм чака окончателното решение, но не така е ситуацията с Румъния, при която констатациите са, че не е изпълнила изискванията.

"Този доклад замества наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка и много добре, че той вече не е дискриминационен доклад, гледащ само две държави членки, а е доклад за всички държави членки по ясни критерии", каза Емил Радев.

Докладът е обективен, защото очертава постигнатите резултати от работата на страната си с ЕК.

Радев потвърди думите на Илияна Йотова, че ще има специална резолюция за България по искане на няколко политически сили, "защото пренесохме политическите битки от вътрешнополитически между партиите в политическите семейства в ЕП". В понеделник предстои дебат за върховенството на закона в България, ще има и резолюция.

"Много искам този доклад да бъде взет предвид при приемането на резолюцията. В този доклад констатациите за България са положителни и много ясно е показано какво сме направили ние в последната година", подчерта евродепутатът.

Три са направленията в закона според Радев: независимост на съдебната система, борба с корупцията и свободата на медиите.

До настоящия момент ние не сме изпълнили една от препоръките на Комисията, а именно "Решението Колеви срещу България" за отчетността на главния прокурор, което да бъде въведено в нашето законодателство, призна евродепутатът. И подчерта, че без промени в Конституцията няма да имаме работещ механизъм - сега разследване може да прави само прокуратурата, ако е прокурор, той може да бъде назначен само от прокурорската колегия във ВСС. Препоръките могат да бъдат изпълнени само с конституционни промени и Велико народно събрание.

По темата за корупцията в доклада е посочено, че от началото на година са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Не сме на първо, а на 14 място по корупция в ЕС, заяви евродепутатът от ГЕРБ.

Вижте какво още каза Емил Радев във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полина Карастоянова: Туризмът започва на голямото поле на дипломацията
Полина Карастоянова: Туризмът започва на голямото поле на дипломацията
Новите F-16 - повод за политически спорове (ОБОБЩЕНИЕ)
Новите F-16 - повод за политически спорове (ОБОБЩЕНИЕ)