НОВИНИ

Управляващи и опозиция с различни оценки за доклада на ЕК

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 30.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Докладът на Европейската комисия за България е обективен и положителен, отчете правосъдният министър Десислава Ахладова. Тя заяви, че страната ни ще изчака становището на Венецианската комисия относно конституционната реформа. Опозицията определи изводите в него като опис на държава, която се управлява задкулисно, корумпирано и безконтролно. ГЕРБ определи доклада като потвърждение на необратимостта на реформите у нас.

Минути след оповестяването на евродоклада правосъдният министър Десислава Ахладова посочи една от ключовите констатации в него: акциите срещу лица по високите етажи на властта.

Министърът на правосъдието: Докладът на ЕК по новия механизъм е положителен и обективен

"Става въпрос за министри, заместник-министри, народни представители, кметове на общини и райони", посочи Ахладова. България ще продължи с проекта за нова Конституция и промените в НПК и Закона за съдебната власт относно специалния прокурор, който трябва да разследва главния, след като получи становище на Венецианската комисия. Според Ахладова правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките на Венецианската комисия.

Според БСП критиките в доклада са все критики, които левицата е отправяла през годините. Зам.-председателят на Парламентарната група на БСП Крум Зарков заяви, че докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят.

Изводите от Доклада на ЕК за върховенството на закона за България

Според ГЕРБ докладът потвърждава необратимостта на реформите у нас. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че правителството продължава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенство на закона и правото.

Президентът Радев за Доклада на ЕК: Аз това го говоря много отдавна

Държавният глава коментира доклада лаконично, че тези констатации ги е направил отдавна и ЕК е закъсняла.

Обединените патриоти и ДПС не коментираха доклада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал, Тийм и Шварцман продължават уверено в Париж
Надал, Тийм и Шварцман продължават уверено в Париж
ЕК създава европейско научноизследователско пространство
ЕК създава европейско научноизследователско пространство