НОВИНИ

Български художници и скулптори представиха творби, вдъхновени от Махатма Ганди

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 01.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Култура

20 български художници и скулптори представят свои творби, вдъхновени от Махатма Ганди. Експозицията, посветена на великия син на Индия, беше открита днес в изложбената зала на Пловдивския Тех парк.

По-голямата част от творбите в изложбата "Махатма Ганди - сила на истината" са дело на съвременни български автори. Но началото на експозицията, оказва се, е поставено преди доста време.

"С един много интересен портрет на Борис Георгиев, който е 100-годишен вече и който е правен практически от натура, те са пътували заедно някъде и той е имал възможността да му направи такъв портрет", каза Вихра Григорова - изкуствовед.

Насилието е оръжие на слабите - казваше Махатма Ганди. И в негова чест ООН отбелязва рождената му дата 2 октомври като Световен ден на ненасилието.

"Махатма Ганди означава Велика душа. Той е бащата на индийската нация, световен апостол на мир и ненасилие", каза Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия.

Животът на Ганди вдъхновява и българските творци.

"Правенето на изкуство е правенето на мир всъщност, защото това е универсален език. Хора, които си говорят, те не враждуват помежду си", каза изкуствоведът Вихра Григорова.

Експозицията ще остане в Пловдив до 9 октомври.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн (Мюнхен) спечели и Суперкупата на Германия
Байерн (Мюнхен) спечели и Суперкупата на Германия
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС
Докладът на ЕК е обективен и полезен, смятат от ДПС