НОВИНИ

Завърши реставрацията на мавзолея на Медичите

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:04, 01.10.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Култура

Великолепието на гробницата на Медичите във Флоренция е възстановено след края на реставрационните работи.

На 4 ноември 1999 г. 40-килограмова мраморна плоча пада на пода от една от арките на Капела дел принчипи или параклиса на князете Медичи при базиликата Сан Лоренцо във Флоренция. Това дава начало на сложен реставрационен проект.

През 2013 г. арките са обезопасени. Последните реставрационни работи започват три години по-късно. Проектът приключва със съдействието на Министерството на културното наследство на Италия и Министерството на инфраструктурата на страната. Архитектите срещат специфични трудности. Наложило се е да бъде издигнато скеле с механизъм, който тежи 28 квинтала или 2800 килограма.

Преди демонтажа на скелето в параклиса е добавена нова осветителна система, за да подчертае сините и златни детайли по свода, както и да придаде топли неутрални сенки на бялата светлина за саркофазите и статуите. За първи път параклисът е осветен с градация, която подчертава великолепието на Медичите и желанието им да отстояват престижа си.

Идеята за гробницата е на Козимо Първи през 16 век, но строежът започва в началото на 17-ти от сина му Фердинандо. Анна-Мария Луиза Медичи, последната представителка на фамилията, поръчва огромния купол, но никой от семейството не вижда параклиса завършен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пестелив Реал взе своето срещу Валядолид
Пестелив Реал взе своето срещу Валядолид
Това са отборите, които ще оформят групите в Шампионската Лига
Това са отборите, които ще оформят групите в Шампионската Лига