Борисов: Благодаря на ЕК за изключително обективния доклад

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:34, 01.10.2020
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов коментира доклада за България и върховенството на закона. Борисов е в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз.

Пред БНТ премиерът заяви, че благодари на ЕК за "изключително обективния доклад, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока".

"И затова ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, така че като цяло да изпълним всичко това, което сме поели като ангажимент за мониторинга върху България, както всички държави от ЕС", каза премиерът.

Премиерът заяви още, че е радостен, че т.нар. "стратегическа автономност" е влязла в дневния ред на ЕС. "Защото ние трябва да бъдем много по-подготвени и да можем да си произвеждаме всичко необходимо за COVID-19 в самата Европа, а не да бъдем зависими от държави, с които имаме сложни политически отношения", уточни премиерът.

По отношение на конфликта на Нагорни Карабах премиерът заяви:

"Особено важно е да се знае, че нашето геостратегическо положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Грузия... между Азербайджан и Армения са изключително важни за този регион, ние настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения с двете страни, много са ни важни в стокообмена. Така че се надяваме незабавно огънят да бъде прекратен и на масата на преговорите да се реши въпросът в Нагорни Карабах. Както сме и категорично против участието на трети страни в конфликта".

Премиерът акцентира и на друг конфликт Гърция - Турция - Кипър. По думите му той е изключително важен и за ЕС, и за България. "Така, че считаме, че на базата на диалога, трябва веднага да се приемат необходимите решения", каза той.

"В същото време - на север от нас - Крим, Украйна, Беларус - там също действително незабавно трябва да се вземат необходимите решения и да се спре този конфликт. В Беларус особено да се направят нови избори и да се реши въпросът.

И последно - вижте как изглежда от всички страни на България - на запад конфликтът Косово - Сърбия, на юг Кипър - Турция - Гърция, малко по-надолу - Армения - Азербайджан, на север Беларус, Крим. Затова считам, че ЕС много правилно и, благодаря на Шарл Мишел, че проведе много консултации, както и на берлинското председателство - на канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион.

Така че възлагам големи надежди на днешния Европейски съвет, който ще продължи и утре", каза премиерът.

Борисов отново напомни, че на над 2,1 млн. пенсионери вече четвърти месец се дават по 50 лв. на месец добавки към пенсиите и така ще продължи, докато приключи пандемията.

На срещата на върха лидерите на 27-те ще обсъждат отношенията с Турция и Китай, ситуацията в Беларус и Нагорни Карабах и отравянето на Алексей Навални.

В същото време в Европейския парламент комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще обсъжда тази вечер проект на резолюция за България. Тя ще бъде гласувана евентуално следващата седмица в четвъртък.

В нея се засягат всички въпроси, споменати в доклада за върховенството на закона. Но се споменават и нови неща, като например се изразява съжаление, че България не е приела Истанбулската конвенция, че състоянието в българските затвори е лошо, както и отношението към хората с различна сексуална ориентация или ромите. Резолюцията е много пространна. До четвъртък евродепутатите ще могат да нанасят корекции в нея, когато се очаква окончателното и гласуване в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Приеха увеличение на допустимия извънреден труд до 300 часа годишно
На първо четене: Приеха увеличение на допустимия извънреден труд до 300 часа годишно
Борисов пристигна в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет
Борисов пристигна в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет