НОВИНИ

Стар занаят - нови технологии: Как в Гърция учат младите да правят сирене

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:00, 01.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Как съвременните цифрови технологии помагат за съхранение и популяризиране на старите традиционни занаяти - "Евронюз" дава любопитен пример с репортаж от Гърция.

73-годишният Алексос Нтагиадас приготвя сирене по рецепта, която е получил от своя чичо още докато е бил дете. Мястото е традиционна пастирска колиба от камък, която в Гърция се нарича "митато". Сиренето на Алексис е от козе мляко.

Алексос Нтагиадас - производител на сирене: Почти всички семейства в този район, около 85% от населението са били пастири. Всяко семейство е имало свое стадо и собствено производство на продукти. През онези години почти всички са произвеждали мляко. В нашето семейство например гледахме кози. Аз гледам и сега.

Учени от европейски изследователски проект използват нови технологии, за да фиксират предметите и приспособленията в работилницата за сирене. А също така и движенията и жестовете на майстора. В по-широк контекст специалистите се интересуват от културно-географските особености на местността, в която е възникнал този ръчен труд.

Ксенофон Забулис - координатор на проект Mingei: Използваме скенери за изучаване на материалните обекти от културното наследство. Записваме и движенията на майстора, за да можем после да ги опишем, пресъздадем и повторим. И което е много важно - създаваме културно-исторически контекст като се опираме на колективните спомени на членовете на общността, в които се съхраняват древните занаяти.

Освен за производство на сирене, базата данни на учените съдържа и информация за традиционни умения като плетене, боядисване на вълна, стъкларство, грънчарство.

Инструментите в комбинация с добавена реалност помагат за свързването на занаятите с разнообразните исторически и географски условия, в които са се развивали.

Николас Партаракис - програмист: Наложи се да разработим общ подход за събиране на данни и представяне на тези занаяти. Това беше трудно. Трябваше да развиваме тази методология като общуваме с майсторите, за да разберем как да приложим нашите подходи към техните реалности и нужди, като едновременно с това усъвършенстваме техническия си инструментариум. Това е голямо предизвикателство.

За да популяризират старите занаяти сред младите хора, които са неразривно свързани с технологиите, учените са избрали игровия подход. Интерактивни комикси разкриват тайните на производството на стъкло, а стари фотоапарати предлагат виртуални пощенски картички.

Ксенофон Забулис - координатор на проект Mingei: Разработихме тези приложения, за да направим резултатите от нашите изследвания по-достъпни и изчерпателни. Нашата работа трябва да е привлекателна за аудиторията. За да съхраним традиционните занаяти се стремим по всевъзможни начини да поддържаме интереса на различни обществени групи. Разказите ни за занаятите трябва да звучат съвременно.

Според учените екотуризмът също може да поддържа интереса към традиционните занаяти, а цифровото популяризиране на ръчния труд може да помогне на екопътешествениците при избора на дестинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дий Бост със силен мач за Монако в Европа
Дий Бост със силен мач за Монако в Европа
Санкции за Русия и Беларус и конфликтът в Нагорни Карабах са сред акцентите на срещата в Брюксел
Санкции за Русия и Беларус и конфликтът в Нагорни Карабах са сред акцентите на срещата в Брюксел