НОВИНИ

Андрей Новаков и Елена Йончева: Евродокладът за България е обективен

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 01.10.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Политика

Европейската комисия представи докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. Съдебната система, корупцията и свободата на медиите бяха основните теми, засегнати в документа, който управляващи и опозиция у нас прочетоха по различен начин.

Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП уточни, че това не е докладът за България, а е за всички държави и има глава за България. Според него той е обективен и има немалко положителни констатации вътре. Започнати са реформи и може би се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна, смята той. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси.

Изводите от Доклада на ЕК за върховенството на закона за България (Обзор)

Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един изключително добър доклад за България", каза Елена Йончева от БСП/ПЕС. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни, каква е болестта на страната ни и от тук нататък можем да започнем с нейното лечение, което според нея ще стартира с оставката на премиера и правителството. По нейно мнение докладът показва, че страната ни не се развива по демократичен път и това е абсолютно безспорно.

Вера Йоурова пред БНТ: Механизмът за сътрудничество и проверка за България продължава

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва. "Няма разделение на властите, няма свободни медии, няма законодателна сигурност", каза тя. Йончева обясни, че това означава, че има задкулисна власт, която ни управлява, и това се вижда от Европа.

Според евродепутата и прочитът за медиите е много обективен. "Става ясно, че медиите в България основно са проправителствени." Според нея основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост.

Вижте и още във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрополът в Атина заблестя с ново осветление
Акрополът в Атина заблестя с ново осветление
Акад. Петрунов: Маските са механичният щит срещу разпространението на коронавируса
Акад. Петрунов: Маските са механичният щит срещу разпространението на коронавируса