НОВИНИ

Акад. Петрунов: Маските са механичният щит срещу разпространението на коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 01.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Здраве

Категорично маските предпазват от разпространението на съответните вируси или бактерии. Те са механичен щит за разпространението на инфекцията, каза в "Денят започна" акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му не по-малко от 70-80 % от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да може вирусът "да угасне".

„В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

Според него е възможно грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен. Пикът на грипната инфекция се очаква в края на годината. Това, по думите на акад. Петрунов, ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. За тях ще е трудно да разграничат коронавируса от грипния вирус.

Японски изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17, който мощно стимулира клетките, които имат най-голямо значение за вродения имунитет, които се справят с бактерии и вируси, каза още акад. Петрунов.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Новаков и Елена Йончева: Евродокладът за България е обективен
Андрей Новаков и Елена Йончева: Евродокладът за България е обективен
Липсват места в общежитията в Пловдив заради спешен ремонт на две от сградите
Липсват места в общежитията в Пловдив заради спешен ремонт на две от сградите