НОВИНИ

Щабът възобнови брифингите: Очаква се ръст на заразените с COVID-19 (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:02, 01.10.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Постепенно увеличение на случаите на COVID-19 - това е тенденцията, която най-вероятно ще наблюдаваме през следващите месеци в страната. Данните и изводите бяха представени днес от Националния оперативен щаб, експертите от него възстановиха брифингите си.

За последните седем дни се наблюдава ръст на заболеваемостта от 57%. Новите случаи за седмица са 1550.

България вече не е на второ място по смъртност от COVID-19 в Европа. Слязохме до осмо, което е положително развитие и отразява тенденцията за намаление на смъртните случаи. Нареждаме се и на 25-то място от 31 страни по заболеваемост.

На Балканите се наблюдават много големи разлики в заболеваемостта между страните. Водеща е Черна гора с 527 заболели на 100 000 души. Страната е на второ място в света по този показател. От 10-те страни на Балканите със сравнително малка заболеваемост са само Турция и Сърбия.

След сравнително спокойния септември, през последната седмица у нас бележим ръст на новите случаи. Все още е рано обаче за заключения и промяна на мерките, обявиха от щаба.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Няма начин при една започваща вълна в Европа и при повишена тенденция при нас, ние в момента да кажем - не, отпадат всички ограничения - защото нямаме основание за това.

Ежедневно се отчитат 23 показателя, за да се очертае картината на разпространение на заразата. Затова и според здравния министър мерките не могат да бъдат еднакви навсякъде, а е логично да се следва хода на епидемията.

Вече са разработени указания към здравните инспекции при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат, така че подходът да не се различава.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Тоест, ако имаме някъде взрив и така нататък, какви да бъдат нашите поведения, така че във всички части на държавата, те да бъдат унифицирани и еднакви.

Здравната система разполага с достатъчно ресурс за реакция в момента, според щаба. Малко над 10% от болничните легла за неусложнени случаи са заети. В интензивните отделения този процент е 4. Общият брой на осигурените легла е близо 8500.

Продължава да нараства броят на заразените медици - 9 нови случая днес. В момента близо 230 се лекуват вкъщи или в болница - като лекар и сестра са в интензивно отделение.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчния брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията.

Председателят на щаба проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски отново напомни, че тежестта, с която протича заболяването зависи в голяма степен от правилната употреба на маската.

Проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения.

Днес отбелязваме рекорд на активните случаи - нито веднъж досега те не са достигали 5300.

Целия брифинг на Националния оперативен щаб може да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна водата във водопада край село Смоличано
Изчезна водата във водопада край село Смоличано
16 футболисти и треньорът им от "Арда" с COVID-19. Отлагат мача с "Лудогорец"
16 футболисти и треньорът им от "Арда" с COVID-19. Отлагат мача с "Лудогорец"