НОВИНИ

Първокурсниците в СУ ще учат присъствено, останалите - по решение на факултетите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:13, 01.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Образование

Нетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Заради COVID-19 това стана на открито в Ботаническата градина на Университета, като присъстваха само първокурсници. Тази година те са над 5200 в Университета.

Според плана за безопасност, който са изработили в Софийския университет, всички първокурсници започват присъствено своето обучение. Останалите студенти по думите на ректора ще учат или присъствено, или смесено. Всеки факултет обаче, всяка от 118-те специалности ще вземе сама своето решение.

Към това можем да добавим и думите на просветния министър, който беше на откриването, че там, където има природни науки, лабораторни занятия или изкуства, също ще се учи присъствено.

Заради мерки за безопасност днес в Ботаническата градина на Софийския университет на отриването на учебната година присъстваха само първокурсниците. Тържеството пък беше кратко, а словото на ректора- нетрадиционно и посветено на COVID-19.

Според проф. Герджиков университетът се е справил успешно с онлайн обучението през миналата учебна година и е изработил план за тази, включващ действия за безопасност при присъствено обучение и техническа обезпеченост при онлайн.

проф. Анастас Герджиков, ректор СУ "Св. Климент Охридски": Разработихме различни сценарии от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесено обучение. Факултетите избраха начина за провеждане на занятията през зимния семестър според спецификата си, почти навсякъде първи курс започва присъствено обучение, а останалите курсове или присъствено или смесено обучение.

Закупени са маски и дезинфектанти, каза ректорът, повишена е хигиената, ще се спазва дистанция в аудиториите, коридорите и кабинетите, има прозрачни прегради за служителите. За евентуалното онлайн обучение пък ще има нови сървъри и платформи.

Масовите събития се ограничават, но най-важните за университета ще се проведат.

На откриването на учебната година дойде и министър Красимир Вълчев. Той каза, че студентите у нас са около 185 000 и потвърди, че висшите ни училища ще учат хибридно. Някъде обаче ще се наложи само присъствено обучение.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Клинични дисциплини, изкуства, много други обучения предполагат прякото взаимодействие с преподавателя и присъствието в лабораторна или друга среда за практическо обучение.

Вълчев коментира, че в момента ситуацията в училищата е нормална. Много от карантинираните учители и ученици вече се връщат.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Процентът на заразените ученици е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени на населението, измерено спрямо 10 или 100 000 души колкото искате.

При учителите заразените са 90 от 90 000. 0,5% от учениците са под карантина в момента, един на 100 000 пък е заразен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София маратон привлече класни атлети от различни точки на света
София маратон привлече класни атлети от различни точки на света
Изчезна водата във водопада край село Смоличано
Изчезна водата във водопада край село Смоличано