Първокурсниците в СУ ще учат присъствено, останалите - по решение на факултетите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:13, 01.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Образование

Нетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Заради COVID-19 това стана на открито в Ботаническата градина на Университета, като присъстваха само първокурсници. Тази година те са над 5200 в Университета.

Според плана за безопасност, който са изработили в Софийския университет, всички първокурсници започват присъствено своето обучение. Останалите студенти по думите на ректора ще учат или присъствено, или смесено. Всеки факултет обаче, всяка от 118-те специалности ще вземе сама своето решение.

Към това можем да добавим и думите на просветния министър, който беше на откриването, че там, където има природни науки, лабораторни занятия или изкуства, също ще се учи присъствено.

Заради мерки за безопасност днес в Ботаническата градина на Софийския университет на отриването на учебната година присъстваха само първокурсниците. Тържеството пък беше кратко, а словото на ректора- нетрадиционно и посветено на COVID-19.

Според проф. Герджиков университетът се е справил успешно с онлайн обучението през миналата учебна година и е изработил план за тази, включващ действия за безопасност при присъствено обучение и техническа обезпеченост при онлайн.

проф. Анастас Герджиков, ректор СУ "Св. Климент Охридски": Разработихме различни сценарии от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесено обучение. Факултетите избраха начина за провеждане на занятията през зимния семестър според спецификата си, почти навсякъде първи курс започва присъствено обучение, а останалите курсове или присъствено или смесено обучение.

Закупени са маски и дезинфектанти, каза ректорът, повишена е хигиената, ще се спазва дистанция в аудиториите, коридорите и кабинетите, има прозрачни прегради за служителите. За евентуалното онлайн обучение пък ще има нови сървъри и платформи.

Масовите събития се ограничават, но най-важните за университета ще се проведат.

На откриването на учебната година дойде и министър Красимир Вълчев. Той каза, че студентите у нас са около 185 000 и потвърди, че висшите ни училища ще учат хибридно. Някъде обаче ще се наложи само присъствено обучение.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Клинични дисциплини, изкуства, много други обучения предполагат прякото взаимодействие с преподавателя и присъствието в лабораторна или друга среда за практическо обучение.

Вълчев коментира, че в момента ситуацията в училищата е нормална. Много от карантинираните учители и ученици вече се връщат.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Процентът на заразените ученици е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени на населението, измерено спрямо 10 или 100 000 души колкото искате.

При учителите заразените са 90 от 90 000. 0,5% от учениците са под карантина в момента, един на 100 000 пък е заразен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона?
Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона?
Изчезна водата във водопада край село Смоличано
Изчезна водата във водопада край село Смоличано