НОВИНИ

Култ към лисиците преди 7000 години в Дуранкулак

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:40, 04.10.2020
6076
Чете се за: 01:25 мин.
Новини от миналото

Обитателите на акропола в Дуранкулашкото езеро са имали особен култ към лисиците, смятат учените, които продължават с проучването на древното селище. Те откриват необичайно много кости от лисици, а също и много амулети от зъби на лисици. Какво означава този култ и какви други доказателства за началото на разделението на труда намират в Дуранкулак?

Равни, широки, добре поддържани улици, просторни каменни жилища, властови център в дворцов палат. Нямаше да е толкова странно, ако не ставаше дума за истински град от времето на първите земеделци по земите ни.

Ако ви кажем, че този акропол е най-старият в Eвропа, няма да е пресилено. Достатъчно е да споменем, че този дворцов палат е строен преди 7000 години.

Определено не е имало от кого да взаимстват. Нито правите улици, нито планировката на града.

"Всъщност това е една от най-ярките характеристики на селището, на този населен пункт са широките, правите, подредените улици... Настилани са, чистени са, поправяни са, т.е. кметът се е грижил добре за тях", обясни д-р Владимир Славчев - съръководител на археологическите разкопки.

Толкова поддържани и чисти, че единствените находки от тях са няколко загубени мъниста. И затова с изненада открили върху една от уличките купища черепи и кости от крайници на лисици.

"Защото според нас самата лисица е била символ на някакъв неизвестен нам, разбира се, култ и те са я почитали. Неслучайно черепите са събирани, защото от тях са взимали зъбите, от които си правили амулети. Като защита, като някаква хитрост, която да се предаде на човек", обясни д-р Иван Вайсов - съръководител на археологическите разкопки.

Сградата, която проучват археолозите в момента, вероятно е била специализирана кухня, доставяла е храна на околните. Ивиците от подовите замазки през столетията подсказват края ѝ.

"Последният, който е загинал при пожар, е покрит отгоре с въглени и пепел", добави д-р Владимир Славчев.

Причините за пожара и загиването на къщите археолозите откриват в една от каменните къщи с необичайно дебели стени.

"Много добре се вижда как тази стена се е сцепила на две и двете и половинки са се разсипали в двете различни посоки. Това може да се случи само когато има земен трус, който е вертикален", каза д-р Владимир Славчев.

Но не земетресението е сложило край на този древен град. Били са климатичните промени, станали причина Черно море да нахлуе навътре в сушата. Водата е скрила голяма част от тяхната история.

За началото на разделението на труда и специализацията на представителите на културата Хаманджията в Дуранкулак и до какво води това - можете да видите повече подробности в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Либерализацията на тока за малките фирми забуксува
Либерализацията на тока за малките фирми забуксува
Mалкият Мехмед от Якоруда остава при семейството си
Mалкият Мехмед от Якоруда остава при семейството си