НОВИНИ

Азербайджан и Армения засега пренебрегват международните призиви за прекратяване на огъня

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:10, 04.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света
Снимка: Архив/ БГНЕС

Военните действия в Нагорни Карабах се ожесточават и има заплаха да се пренесат на териториите на Армения и Азербайджан. Баку вече обвини арменските сили в обстрел срещу цели в Азербайджан. Ереван отрече и от своя страна съобщи за обстрел на азербайджанските сили срещу цивилни обекти в Нагорни Карабах. Воюващите страни пренебрегват призивите за прекратяване на огъня.

Един човек е загинал, има и ранени при нападение на арменски сили срещу град Ганджа и друг азербайджански район, твърдят от Баку.

Ереван съобщи за въздушна атака срещу главния град на Нагорни Карабах Степанакерт и други градове в непризнатата република.

Седмица след началото, кризата в отцепилия се азербайджански район, населен главно с етнически арменци, се разгаря. Боевете се водеха в Нагорни Карабах, но но вече става ясно, че излизат от неговата територия.

Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан: През последните дни арменските въоръжени сили изстреляха над 10 000 снаряда срещу селища в Азербайджан. Над 500 домове са разрушени или частично повредени.

Азербайджан заплаши с ответни атаки срещу военни цели на арменска територия.
Армения отрече да е атакувала пряко Азербайджан и обяви, че ще използва всички нужни средства, за да защити арменското население в Нагорни Карабах.

Давид Тоноян, министър на отбраната на Армения: Щом военният или политическият елит на Азербайджан мисли, че е допустимо да обстрелват Степанакерт и други цивилни селища, армията на Карабах ще отвърне и ще има сериозни последици за Азербайджан.

Жертвите от началото на боевете са стотици жертви, но яма точни данни, предава Ройтерс. Азербайджан и Армения засега не отговарят на международните призиви за прекратяване на огъня. В двете страни действа военно положение и е въведена мобилизация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал вече е на 1/4 финал на "Ролан Гарос"
Надал вече е на 1/4 финал на "Ролан Гарос"
Започва ремонтът от 156-ия километър на магистрала "Тракия" до Стара Загора
Започва ремонтът от 156-ия километър на магистрала "Тракия" до Стара Загора