НОВИНИ

Учениците в Гърция протестират с искане за повече мерки срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 04.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Снимка: Архив/ БГНЕС

Учениците в Гърция продължават да протестират с искане за повече сигурност в условията на пандемия. Броят на окупираните училища се увеличава. Демонстрантите настояват за по-малобройни паралелки и тестове за всички. От утре започват и учителски протести.

Неделя е неучебен ден, но и днес протестите на учениците продължават. Пред окупираните класни стаи има групи ученици, които не позволяват никой да влезе дори в двора на училището. Плакати навсякъде с исканията им, които предизвикаха масово затваряне на гимназии в цялата страна.

Правителството очакваше, че строгите санкции, които въведе срещу недоволните ученици ще имат ефект, но това не се случи. Все повече училища са под окупация.

"Продължаваме с протестите", заявиха от националния ученически съвет. Подготвят се за нова демонстрация пред министерството на образованието.

От всички страни, родители и учители, предупреждават властта да не допусне същата грешка и отново да използва сълзотворен газ срещу учениците, както се случи преди дни.

"Незвинени отсъствия срещу протестите не решават проблема", заявяват педагози, родители и дори евродепутати.

А учениците искат просто правителството да си изпълни обещанията, коментират от опозицията: класове с 15 души, условия да спазват дистанция, безплатни предпазни маски и тест за коронавирус на всички. Преподавателите също започват от утре почасово спиране на работа срещу видеозаписите на уроците в клас.

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчанка удари колата си в стълб, говорейки по телефона
Пловдивчанка удари колата си в стълб, говорейки по телефона
Доналд Тръмп иска да продължи предизборната кампания
Доналд Тръмп иска да продължи предизборната кампания