НОВИНИ

В Гърция протести на ученици блокираха училища

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 04.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Европа

Протести на ученици, които окупираха стотици гимназии в Гърция, блокираха учебния процес в цялата страна.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища.

Като епидемия от протести се разраства недоволството на учениците в Гърция. В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено. Учениците искат да се намали броя на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди в училищата, които са затворени, да не провеждат дистанционно обучение, а учениците са с неизвинени отсъствия. За да вземат пропуснатия материал - прекратяват се екскурзии, ще се учи дори в празнични дни.

Очакването, че това ще спре протестите не се постигна - напротив все повече гимназии са окупирани, а учениците протестират. Подготвят демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието.

Учителите, които досега не се намесваха в този спор между ученици и образователното министерство, решиха да подкрепят своите възпитаници и от утре ще има учителски протести със спиране на работа за няколко часа на ден.

На много места родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците за възстановяване на учебния процес. Понякога се постига компромис.

В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици,поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители.

Министърът на образование заяви, че при обсадени училища отказва преговори по исканията на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Щом изразяват недоволството си, значи има демокрация
Борисов: Щом изразяват недоволството си, значи има демокрация
Димитър Главчев: Президентът Радев разделя нацията и излиза от рамките на Конституцията
Димитър Главчев: Президентът Радев разделя нацията и излиза от рамките на Конституцията