НОВИНИ

Осветяват културните паметници в Благоевград по случай празника на града

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 04.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Регионални

Културните паметници в Благоевград ще бъдат специално осветени по случай утрешния празник на града - 5 октомври. Инициативата е под наслов "Памет и Слава", а местната управа е избрала 13 исторически и културни монумента. На тази дата Горна Джумая - днешен Благоевград и цяла Пиринска Македония са освободени от турско робство.

Община Благоевград осветява част от културните монументи по случай празника на града 5 октомври. На тази дата от турско робство се освобождава Горна Джумая - днешен Благоевград и Пиринска Македония. Инициативата е под наслов "Памет и Слава" като са избрани 13 исторически и културни монумента.

Целта на инициативата "Памет и Слава" е да възпитава съвременната младеж на подражание към делото на видни български личности, които са дали живота си за Освобождението на България.

"Вид провокация и освен това че сме се спрели на първите 13 паметника, които са в централната част на града, освен художественото осветление, което ще създаде един нов облик на нощен Благоевград, искаме да привлечем и туристи, такава е основата на инициативата", каза Василиса Павлова - зам. кмет по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград.

Сред паметниците, които ще бъдат осветени, са: този на Македоно-одринското опълчение "Майка България", на Гоце Делчев на площад „Македония", на Димитър Благоев на площад"Георги Измирлиев" и други.

Осветлението вече е монтирано и ще се стопанисва от Община Благоевград.

"Изцяло се плаща от общински бюджет, сумата не е голяма, в рамките на един месец беше изработено това осветление по паметниците", каза Василиса Павлова - зам. кмет по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград.

Честванията по повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая, днешен Благоевград, ще започнаха на 1-ви октомври и ще продължат до 5-ти с редица инициативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт по АМ "Тракия" - каква е промяната в движението?
Ремонт по АМ "Тракия" - каква е промяната в движението?
В Пловдив започва инициатива за осиновяване на кучета
В Пловдив започва инициатива за осиновяване на кучета