НОВИНИ

Възстановиха паметната плоча пред софийския дом на Николай Лилиев

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:44, 03.10.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Възстановиха паметната плоча пред софийския дом на големия български поет и драматург Николай Лилиев. На 6 октомври се навършват 60 години от смъртта му. В деня, посветен на Лилиев, имаше и специален литературен маршрут от Народния театър до дома му.

От Народния театър до дома на Николай Лилиев - инициативата "Литературни маршрути" посвети днешната обиколка на майстора на словото, водена от писателя и драматург Георги Тенев.

"Лилиев е събитие в историята на българския театър въобще. При това по много неочакван начин. Както казва една от актрисите на неговото поклонение, никоя от партиите в театъра не успя да го подкупи. Беше най-безпристрастният - човекът арбитър във всички художествени и междуличностни спорове", заяви Георги Тенев.

Почитатели на словото преминаха по маршрута, който води до софийския му дом. Къщата е разрушена, но паметната плоча е намерена в съседен двор и възстановена.

"Макар и затрупана, тя беше цяла и можеше лесно да бъде реставрирана. Намерихме много съмишленици и се надяваме да стане ежегоден фестивал на Лилиев, тъй като това е един от най-нежните български поети", заяви Весела Чернева.

"Смятам, че това е правилният начин, да се отнасяме към миналото си. Да не късаме връзките, а да ги възстановяваме", заяви Константин Павлов - кмет на район Лозенец.

Панчо Владигеров и Владимир Димитров - Майстора са чести гости в софийския дом на Лилиев, Ангел Каралийчев се вдъхновява да напише "Тошко Африкански", след като маймунката на съседите често прескачала в двора. И още писатели и художници се събират тук, а днес се събира споменът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жива верига на Боденското езеро в Германия
Жива верига на Боденското езеро в Германия
Накъде ще поеме Беларус?
Накъде ще поеме Беларус?