НОВИНИ

Близо 4000 кандидати за българско гражданство не подадоха документи заради COVID-19

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 03.10.2020
6185
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Близо 4000 кандидати за българско гражданство са изпуснали часовете си за подаване на документи и явяване на интервюта в правосъдното министерство заради КОВИД пандемията. Записването им за нови интервюта ще удължи процедурата с около три години. Затова от министерството предприеха промени в системата и отварят допълнителни часове. Желаещите да запишат по-ранен час могат да го направят само през октомври.

Митко Янев е от Република Северна Македония. През 2016-а кандидатствал за българско гражданство, тъй като корените на рода му са български. В началото на тази година бил издаден и указ, а през март имал час за получаване на удостоверение.

Роднини и приятели на Митко, обаче, през същия този период не успели да дойдат, за да си представят документите за произход и да се явят на интервюта. Записали си нови часове, но за лятото на 2022 година. От правосъдното министерство преценили, че така процедурата се удължава прекалено много и затова отварят допълнителна възможност.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: Считано от 1 октомври до 31.10.2020 година, всеки от кандидатите, който вече е резервирал час, подчертавам, който има резервиран час за подаване на документи и за провеждане на интервю за получаване на българско гражданство, да получи e-mail от системата, автоматично, с който се уведомява, че може да презапише часа си за по-ранна дата, като освобождаваме около 4000 свободни часа в петъчния ден, следобяд.

От правосъдното министерство изчисляват, че така забавянето на процедурата ще бъде до осем месеца. А Митко Янев вече може да получи български лични документи и прави планове за бъдещето си.

Митко Янев сподели, че живее в София, намира си и работа. А децата, които са на 14, 13 и 11 години ще учат в българско училище.

В Струмица Митко Янев има цех за производство на памучни платове, които в момента изнася за България. Амбицията му е най-късно в началото на лятото бизнесът му вече да е преместен близо до София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се живее под задължителна карантина във Великобритания - разказ на български студенти
Как се живее под задължителна карантина във Великобритания - разказ на български студенти
Дортмунд се съвзе и разгроми Фрайбург
Дортмунд се съвзе и разгроми Фрайбург