НОВИНИ

Григор Димитров е на 1/8 финал на Ролан Гарос след само два сета на корта

григор димитров финал ролан гарос два сета корта
bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 03.10.2020
Чете се за: 02:33 мин.
Спорт

Българинът демонстрира отлична игра, докато опонента му Роберто Карбаес-Баена беше видимо изморен след 5-часовата битка с Шаповалов и след като изостана с 2:0 сета прецени, че е по-разумно да се откаже.

Така 29-годишният хасковлия за първи път в своята кариера продължава към втората седмица на турнира от Големия Шлем в Париж.

ПРЕДИ МАЧА

Отпадането на Цвети Пиронкова не слага края на българското участие на Ролан Гарос, а в съботния следобед Григор Димитров ще се опита да напише нова страница в неговата кариера.

Българинът ще се опита за първи път в своята кариера да се класира за втората седмица на единствения турнир от Големия Шлем, който се провежда на клей.

Това ще бъде общо петият му опит на тази фаза в Париж и четвърти пореден като със сигурност опонента му ще бъде най-приемливият досега.

Роберто Карбаес Баена за първи път в своята кариера достигна до третия кръг на който и да е турнир от Шлема. Повече от впечатляваща обаче беше победата му над 9-ия в схемата Денис Шаповалов след почти петчасова битка в предишния кръг.

Със сигурност това превръща испанеца в един съперник, който не бива да бъде подценяван, още повече като се има предвид, че именно клеят е любимата му настилка. Именно на нея, през 2018-а в Кито, испанецът спечели единствената си титла от АТП досега.

Най-доброто класиране в ранглистата на Карбаес-Баена е точно след триумфа му в Еквадор, 72-ро място, а понастоящем той се намира на 101-ва позиция като представянето му в Париж му гарантира завръщане в топ 100.

Григор Димитров пък ще излезе пределно мотивиран в опит за първи път в кариерата си да запише три поредни успеха на Ролан Гарос.

До момента българинът ни зарадва с две хубави победи над Грегоар Барер и Андрей Мартин, а радващото е, че и в двата мача Гришо не разкри целия си потенциал.

За него това ще бъде четвърти пореден опит да прескочи третия кръг в Париж като в предишните случаи безспорно срещаше доста трудни съперници като Стан Вавринка, Фернандо Вердаско, Пабло Кареньо-Буста и Новак Джокович.

Димитров и Карбаес-Баена не са срещали досега в официален мач.

ПЪРВИ СЕТ

Двамата се вкопчиха в здрава битка още от първото разиграване. Испанецът обаче беше този, който допускаше грешки и именно поредица от такава осигури първи брейкбол за първата ни ракета. Григор изпрати топката в аут, но нови две неточности на Карбаес-Баена осигуриха пробив аванс в полза на българина.

Това вдъхна увереност на първата ни ракета, който в следващите няколко минути блесна с някои наистина впечатляващи изпълнения и някак неусетно след само 15-ина минути игра вече водеше с 4:0.

Испанецът най-накрая се разписа в петия гейм след като предприе малко по-агресивна тактика и излезе на няколко пъти на мрежата.

Въпреки това Григор продължи да бъде по-добрият тенисист на корта и след нов пробив в седмия гейм спечели първия сет с 6:1 за само 25 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Преди началото на втората част Карбаес-Баена повика лекар на корта, защото беше почувствал някакво неразположение.

Двамата си размениха по един гейм за начало на сета като испанецът трябваше да премине през истинско изпитание за да стигне до 1:1, отразявайки две точки за пробив.

Испанецът продължи с колебливите си изяви на сервис, но все така успяваше да се измъкне от трудните ситуации.

Категорично на другия полюс беше Григор, който изцяло доминираше в своите сервис геймове и не позволяваше на Карбаес-Баена дори да си помисля за пробив.

В осмия гейм българинът заигра по-агресивно, което доведе до нови неприятности за испанския тенисист. Той отрази още една точка за пробив преди най-накрая Димитров да вземе своето и да стигне до пробие за 5:3.

При последното разиграване хасковлията дори скъса ракета, но дори това не му попречи на изпълни мощен форхенд, който му осигури и спечелването на разиграването.

Сервирайки за сета Григор набързо си осигури три възможност да стигне до 2:0 и при третата испанецът изпрати топката в мрежата.

Секунди след това Карбаес-Баена отиде и стисна ръката на първата ни ракета, преценявайки, че дискомфортът, който изпитва, не му позволява да продължи в двубоя.

По този начин за първи път в своята кариера Григор Димитров ще играе на 1/8 финал на Ролан Гарос. Там ни очаква крайно интересен мач срещу Стефанос Циципас, който също не изигра цял мач в днешния ден заради отказването на Аляж Бедене.

Още спортни новини четете на bntsport.bg

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия чества 30 години от обединението си
Германия чества 30 години от обединението си
Мадрид е под карантина, задължителни маски в Рим
Мадрид е под карантина, задължителни маски в Рим