НОВИНИ

87-а вечер на протести в София: Недоволни се събраха за "Велико народно въстание" 4

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:30, 03.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

За четвърти път в триъгълника на властта антиправителственият протест се провежда под надслов "Велико народно въстание". Днес е 87-ият ден на недоволство на гражданите срещу управляващите.

Малко след 21:20 часа след традиционното прозвучаване на химна на България демонстрантите се отправиха на шествие по бул. "Цар Освободител" със заявката, че този път ще направят всичко възможно да преминат покрай старата сграда на Народното събрание, да се помолят пред храм-паметника Св. Александър Невски.

Този път полицаите не блокираха подстъпите към храм-паметника и спокойно всички, които желаеха да отправят молитви, успяха да стигнат до храм-паметника. Там отец Дионисий отслужи импровизирана литургия. Оттам протестиращите се отправиха към "Орлов мост". Един от смелите протестиращи се изкачи по паметника на орлите и развя трибагреника над светофарната уредба.

Исканията на протестиращите остават без промяна - оставки на правителството и главния прокурор, предсрочен вот с машинно, дистанционно и електронно гласуване.

От трибуната на протеста основните организатори от "Отровното трио" заявиха, че тези искания вече са чути от Европа и предупредиха, че е възможно тази вечер в редиците на протестиращите да се влеят провокатори.

"Не ни виждат, не ни чуват, освен за да могат да ни стрижат и да ни доят или поне така беше преди 86 дни, но Европа ни чу и видя. В понеделник евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в България", заяви Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Майките от "Системата ни убива" твърдят, че преди протеста полицаи са проверявали палатките им за опасни предмети.

За разлика от предишните протести, обявени като "Велико народно въстание", днес от полицията не съобщиха да имат информация за готвени провокации.

Около 22:30 часа протестиращи продължиха шествието си към "Орлов мост", където блокираха движението.

Около 22:00 часа част от протестиращите решиха да обиколят храм-паметника "Св. Александър Невски", а други разпънаха транспарант с надпис "Оставка" на стълбите на храма.

Малко след 21:30 часа протестиращи направиха ритуал с черна свещ пред Министерски съвет. Извадиха и вуду кукла, която прободоха с игли.

Около 21:30 часа недоволните тръгнаха на шествие в посока храм-паметника "Св. Александър Невски".

Протестиращите минаха покрай плътния полицейски кордон около старата сграда на Народното събрание.

Минути преди 20:00 часа всички на площада включиха светлините на мобилните си телефони под звуците на патриотична песен.

По темата работят: Йоана Миланова, Николай Минков, Деси Маркова

Снимки: Йоана Миланова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 170 автомобила на Ретро парад в Стара Загора (Снимки)
Над 170 автомобила на Ретро парад в Стара Загора (Снимки)
Мъж е с опасност за живота, след като е бил блъснат на Аспаруховия мост
Мъж е с опасност за живота, след като е бил блъснат на Аспаруховия мост